Свързани новини

17.09.2018 09:28

Един кабинет за цяла София през уикенда

Видян 1840 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ако не програмирате нараняването или разболяването си в работно време, в София няма кой да ви помогне, освен кабинет 108 в Пирогов. Над двадесет някогашни поликлиники – сега ДКЦ, в които имаше дежурни, сега са затворени в събота и неделя, както и в ранните сутрешни и във вечерните и нощните часове.


Същото се отнася за повечето частни медицински центрове. Онези, които работят, поддържат сестри, а те не смеят да направят дори елементарна превръзка в отсъствието на хирург. По идея би трябвало да има кабинет във ВМА, но личният ни опит показа, че не работи, както не може да се разчита и на ИСУЛ, където обаче имат друго оправдание. Алтернативата е частната Токуда, където обаче не е за всеки джоб.


Веднъж добрали се до Пирогов, каквито и да бъдат мъките ви, трябва да имате търпение да изчакате поне час – два на опашка, защото лекарите са претрупани с работа – все пак покриват не само милионна София, а и болните от много други градове, които пристигат направо в спешната болница.


Наша проверка показа, че дори в т.нар. морска столица Варна, където в момента бушува Световното първенство по волейбол, уж има дежурен, но той отказва да обслужва извън конкретната си специалност. И е прав – ако направи грешка, понеже не е експерт извън областта си, отговорността е само негова.


Само си представете, че след сравнително лекия летен сезон, вече настъпва есента с вирусните си заболявания, а след нея идва зимата, когато освен грипове, мнозина страдат и от „танците” на лед.


Обърнахме се към заместник-кмета с ресор Здравеопазване в Столичната община Дончо Барбалов с въпрос не е ли възможно във всяко от т.нар. ДКЦ да работи поне по един дежурен кабинет, като така напрежението ще се раздели и всеки район ще може да разчита на собствени лекари и няма всички да се тълпят в Пирогов. По един дежурен може да има и в общинските болници.


Идеята е много добра, но има два проблема. Първият е, че Министерството на здравеопазването не финансира такава дейност за общинските здравни заведения. Вторият е липсата на достатъчно лекари, които да бъдат ангажирани – за всеки кабинет ще ни трябват поне по четирима, което значи поне сто за града”, коментира Барбалов.


Напомняме, че здравното министерство преди дни поиска да ни въведе още 1 вноска – 12 лв. месечно, 144 лв. годишно.


Напомняме също, че от нашите пари, които събира с досегашните осигуровки и допълва от бюджета с нашите данъци, държавата налива 4 млрд. лв. годишно в здравната система. Като – ако се вярва на Менда Стоянова, шеф на ресорната комисия в парламента, тази година увеличението на средствата е с половин милиард лева.


Как е възможно да няма финансиране на нещо толкова елементарно?


Къде изтичат тези огромни средства?



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

везни