Свързани новини

18.09.2018 09:30

Шоково поскъпване на тока след хляба, или системата гърми

Видян 3101 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шоково поскъпване на тока ще се наложи заради задържането на цената му, разказаха пред 19 минути осведомени източници. Изборът е прост: или шок с тока, или гърми цялата енергийна система. Задържането на цената, както е известно, се дължи на уплахата на властта от нови всенародни протести, както стана през зимата на 2013 г., когато бе свален първият кабинет на Борисов. Правителството от една страна твърди, че само КЕВР определя котировките, но от друга страна членовете му се избират от парламента и се контролират от излъчилите ги партии, а икономическият вицепремиер Валери Симеонов многократно сам изтъква, че от 2014 г., благодарение на управляващите, почти няма повишаване на стойността на електричеството.


Много е вероятно промяната да стане факт още от 1 октомври, след като от 1 юли ЕРП-тата искаха увеличение от десет и повече процента, но получиха 1-2 на сто.


Причината е, че ще има поредно увеличение на цената на природния газ, който е основен компонент за формирането на енергийните котировки у нас, този път с 15 на сто.


Затова и парното, което от 1 юли увеличи цената си със 7,45%, ще скочи поне още с толкова по оценки на експерти, като някои говорят и за 10%. Припомняме, че миналия 1 юли то повиши стойността си с 23 на сто за радост на софиянците.


Ако увеличението на цената на ел.енергията се отложи за 1 януари, новогодишният подарък ще ни зарадва с истински шок, защото всяко следващо удържане води до все по-голям и все по-голям скок.


Напомняме, че по лични самопризнания на министъра на земеделието, храните и горите, и хлябът ще поскъпне драстично, а увеличение на цената на тока ще дръпне котировките му и още нагоре.


Според данните на НСИ – нашата официална статистика, често наричана стъкмистика, инфлацията за първото полугодие на тази година е рекордна за последната петилетка, но се измерва само като 3,5%. От друга страна, животът бил поскъпнал, пак по статистика, с 11%, което е доста по-близо до реалността според практическите ни наблюдения на потребители. Голямо поскъпване на тока, заедно с хляба и парното ще дръпне индекса още доста нагоре за второто полугодие.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

овен

Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на близките

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят обещава подкрепа и разбиране от страна на