Свързани новини

10.10.2018 10:05

48 часа нямаме право на адвокат и телефон при арест

Видян 2429 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


   "Самопризнанията са царицата на доказателствата", каза преди време сталинският прокурор Вишински. Изглежда ГЕРБ се ръководят от тази максима, след като управляващите възкресиха скандалния проект за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с който се допуска задържането на човек да остава в тайна цели 48 часа.  Така де факто няма да имаме право на адвокат и връзка с близки по телефона цели две денонощия, което развързва ръцете на властимащите за множество репресии.
Прокуратурата ще може да отказва на арестанта правото му да се обади на когото пожелае. Предлага се отказ за уведомяване дори при задържане на дете - до 24 ч, пише Сега. Така дори майката може да не научи цяло денонощие, но пък задължително ще трябва да се уведоми Държавната агенция за закрила на детето. 


    Текстът, който може да разшири значително и без това многото възможности за злоупотреби, е записан в правителствен законопроект за промяна на Наказателния кодекс (НК).
ГЕРБ пробва да прокара промяната и през 2016 г., но след отрицателни становища и обществени критики се отказа. Тогава срещу проекта се изказа дори прокуратурата. Становището й  гласеше, че така формулирана, разпоредбата не отчита важни детайли като изискването на директива временното ограничаване на правото да се прилага в изключителни случаи. Липсваше и изискването компетентните органи задължително да разгледат възможността друг, посочен от задържания, да бъде уведомен за задържането. Сега ГЕРБ опитва наново да вкара същото правило.
    В момента прокуратурата може да задържа до 72 ч., но задължително трябва да бъдат уведомени семейството и работодателят на задържания, както и Министерството на външните работи, ако става въпрос за чужденец. Новият текст на промените в НПК пък гласи: Когато е налице неотложна необходимост да се предотврати настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на лице или за да се предотврати ситуация, при която наказателното производство може да бъде сериозно възпрепятствано, уведомяването по отношение на конкретно лице може да се отложи за срок до 48 часа.
Този текст развързва ръцете за репресия. Защото това означава, че задържан може да иска да се обади на майка си, на приятел, на жената или мъжа, с които живее, и да му бъде отказано. Какво става, ако той няма друг близък или ако не иска да казва на друг, питат експерти. Текстът категорично дава възможност на органите на досъдебното производство да откажат на задържаните контакт с всеки, посочен от тях. Не е конкретизирано и колко пъти може да има такъв отказ и за колко души. Освен това отказът може да се аргументира с разтегливи понятия като неотложна необходимост, предотвратяване на настъпването на тежки неблагоприятни последици за живота, свободата или физическата неприкосновеност на кое да е лице. Още по-общ аргумент пък е предотвратяване на ситуация, при която наказателното производство би могло да бъде сериозно възпрепятствано.
   Само трябва да напомним, че човекът, който реално въплъти максимата за самопризнанията Лаврентий Берия завърши също като жертвите си: в мазето на собственото му преди това НКВД, след като му бяха изтръгнати насилствено самопризнания, че е какъв ли не агент. След това Берия беше разстрелян, а името му е срам в целия свят и особено в руската история.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

скорпион