Свързани новини

10.10.2018 10:52

София е втора в Европа по ръст на чуждестранните посетители

Видян 1040 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

София е на второ място в Европа по ръст на чуждестранните посетители, пренощували в града през 2017 г. в сравнение с предходната година.

Това показват резултатите от Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard, обявиха от компанията.

С ръст от 15,2% спрямо 2016 година столицата на България се нарежда веднага след Истанбул (16,8%) и пред някои от най-популярните туристически дестинации като Лисабон (14,6%), Париж (13,1%), Мюнхен (12,9%) и Варшава (12,3%).

По отношение на чуждестранните посетители, пренощували в града за периода 2009-2017 г., София е на пето място в Европа. С 9% средногодишен ръст столицата на България се нарежда веднага след Букурещ (10,3%), Лисабон (10,6%), Минск (10%) и Санта-Круз-де-ла-Палма (9,3%).

 Банкок отново оглавява списъка с най-посещаваните градове на планетата, според Глобалния индекс на Mastercard, следван от Лондон и Париж, информираха от платежната и технологична компания, която през последното десетилетие представя важни данни за пътуванията в различни точки на света.

През 2017 година най-предпочитаните дестинации са Банкок, Лондон и Париж, което подчертава значението на стабилната инфраструктура, предлагането на възможности за бизнес и за развлечения и не на последно място – присъствието на силна местна култура.

Тази година Глобалният индекс на най-посещаваните градове на Mastercard добави към мащабното проучване още 30 дестинации. По този начин той се превръща в много повече от престижна класация на 162 най-предпочитани от пътуващите градове. Въз основа на обема посетители и техните разходи за 2017 година задълбоченият анализ представя и прогноза за растеж през 2018 г., ключови данни за най-бързо развиващите се дестинации и по-задълбочено разбиране за това защо хората пътуват, колко и какви разходи  правят в различните държави.

С около 20 милиона международни посетители, пренощували в града, Бангкок оглавява класацията и през 2017 година с продължаваща стабилна прогноза за растеж от 9,6% за 2018. Средният престой на чуждестранните посетители в града е 4,7 дни, а среднодневният им разход – 173 щатски долара.

Ето кои са останалите най-предпочитани дестинации:


Не всички дестинации обаче са равнопоставени, що се отнася до направените разходи от чуждестранните посетители по време на престоя им. Дубай продължава да е на първо място в класацията, базирана на среднодневен разход, направен от посетител на града, със сумата от 537 щатски долара. В тази класация освен очакваните дестинации за първи път се появяват Мака, Саудитска Арабия (второ място), Палма де Майорка, Испания и Пукет, Тайланд. Истанбул, който е сред най-посещаваните градове, е с най-нисък показател от 108 щатски долара.


“Международните пътувания са не само от ключово значение за икономическото развитие на градовете, но и обогатяват живота и на местните жители, и на туристите. Много се радваме да видим, че София продължава да се изкачва в класацията на Глобалния индекс на най-посещаваните градове на Mastercard, и от трето място миналата година, вече е на втора позиция по годишен ръст на туристите", коментира Ваня Манова, регионален мениджър за България и Македония, Mastercard.

Тя напомни, че Mastercard работи в тясно сътрудничество с много от градовете в челната класация, като предоставя данни и технологични решения за подобряване на градската среда и създаване на повече удобства както за туристите, така и за местното население.

Платежната технологична компания работи с множество партньори, в това число туристически организации, урбанисти, банки и търговци за подпомагане развитието на градската среда. Сред целите ѝ са да идентифицира градските предизвикателства като предлага измерими решения посредством дигитално включване и икономическо развитие.

Наскоро Mastercard обяви стартирането на глобалната платформа City Possible, която подпомага градските управи, изследователските институции и частния сектор да се обединяват при взимане на общи решения.

Друга нейна цел е да улеснява достъпа на граждани и гости до основните услуги като обществения траснпорт и вече в повече от 100 населени места граждани и гости на града могат да използват безконтактните си карти Mastercard, за да използват услугите на обществения транспорт.


Източник: Investor.bg.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне