Свързани новини

12.10.2018 11:55

Кутев: Какво работи Лиляна Павлова в момента?

Видян 2488 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


  Задълженията на Лиляна Павлова не приключват с официалното закриване на Българското председателство. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в отговор на въпрос на зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев за функционалните задължения на министъра на Българското председателство Лиляна Павлова, предаде Фокус.

Кутев попита какво прави в момента това звено, какви са функционалните характеристики, защо се налага все още Лиляна Павлова да изпълнява функциите министър на европредседателството и какво работи тя в момента.

Борисов му отговори: „В Европа има различни модели, а това като първо европредседателство беше важно за България“. Премиерът посочи, че страната ни е избрала варианта с нарочен министър по европредседателството.

 „По време на Българското председателство на Съвета на ЕС България се доказа като достоен, стабилен и отговорен партньор в общността. Успяхме да балансираме сериозни и трудни дебати“, посочи министър-председателят. По думите му от страни като Румъния и Хърватия са отправили покана към страната ни, за да споделим натрупания опит по време на председателството. „Страната ни е част от триото Естония, България и Австрия и към настоящия момент работи в непрекъсната координация с Естония и Австрия по приетата ни програма. Като този процес ще приключи с обобщени резултати в края на 2018 г.“, каза Борисов.

Той увери, че функционалните задължения на министър Павлова не приключват с официалното закриване на Българското председателство на края месец юни, а с официалното приключване на трите председателствата.

„Освен това министър Павлова е председател на Съвета по европейски въпроси към МС, тя осъществява ръководството и контрола на този важен механизъм, чрез който се осигурява цялостна координация на държавната политика по европейските въпроси“, каза той и уточни, че министър Павлова координира изготвянето на планови документи, произтичащи от членството на България в ЕС. „С постановление на МС на министър Павлова бе възложено да координира седмата годишна среща на ръководителите на правителствата от Централна и Източна Европа и Китай, която се проведе на 6 и 7 юли в София“, заяви още министър-председателят.

 По думите му по време на тази среща се е взело решение да се създаде глобален партньорски център в България, който насърчава сътрудничеството между страните, които са в тази инициатива. „В тази връзка възложих на министъра на българското председателство да координира създаването на Център заедно с китайската страна. В изпълнение на този ангажимент министърът провежда редица срещи и консултации съвместно с представители на различни български ведомства и представители на Китайската народна република и институциите на ЕС“, каза още Борисов.



Той обяви, че след няколко дни София ще бъде домакин на срещата на местните лидери на 16+1, което е част от инициативата между Китай и Централна и Източна Европа.

 Премиерът уточни, че подготовката е възложена на Министерство за българското председателство. „След приключване на ангажиментите на България по изпълнението на триопрограмата, ще бъдат предприети необходимите действия по закриване на министерството и последващи процедури по извършване на ликвидационни производства“, заяви още министър-председателят.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Действащия председател на ЕС няма такова "министврство" като България,която вече не е председател на ЕС но има "Министерство на бившето председателство на ЕС" с 80 бездействащи "служители" - лапачи на голями заплати.Защо не я издигнат в Монголия тази "извънредно загрижена" за българските пенсионери дама на поста извън-вреден или напълно-МОЩЕН министър за да не се мотае насам натам като муха без глава по министерствата ?

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

стрелец