Свързани новини

23.10.2018 18:00

Държавата ни убива: Касата ще плаща най-евтините лекарства, ние - добрите

Видян 2702 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Клиниките ще трябва да спазват и финансов стандарт и да не лекуват с медикаменти, които могат да увеличат дълговете на болницата, постанови  Надзорният съвет на НЗОК, пише Капитал. Приет е нов бюджет и над 40 страници промени във всички основни здравни закони. В  бюджета за следващата година са предвидени 490 млн. лв. повече от тази година. През 2019 г. институцията ще финансира здравни услуги и лекарства на обща стойност 4.35 млрд. лв и всичко от нашите пари, но ще икономисват от нашето здраве. Въвеждат се нови, скастрящи пациентите параметри за заплащане на прегледи и лечение в болница, както и на лекарствата. Според шефката на надзорния съвет Жени Начева, законопроектът тръгва към МС "абсолютно консенсусно".


    Сега лекарите ще могат да изписват за лечение само „най-разходоефективния” медикамент за съответното заболяване, т.е. най-евтиния възможен вариант. В момента лекарите имат право да изписват различни медикаменти за едно заболяване, като Здравната каса поема част от стойността, а пациентът си доплаща, ако иска по-скъпата терапия. Според новото правило, ако лекарят изпише по-скъп продукт, пациентът ще трябва да плати цялата му стойност, като здравната каса вече няма да покрива „разходонеефективни” лекарства.


Поправката важи не само за медикаментите, които имат аналози, а и за всички останали, които не са еднакви по състав и действие. Така, ако има 10 медикамента, които лекуват рак на бял дроб, ще се изписва само най-евтиният.  Не всяко лекарство обаче е подходящо за всеки болен, а голяма част от тях просто са непосилни като цена за пациентите.


Скандалното е, че лекарите ще бъдат санкционирани, ако си позволят да изпишат  не най-евтиното лекарство. Предвидени са глоби от 1000 до 2000 лева.



Онкологичните лекарства вече няма да се плащат отделно. Текстът предвижда лекарствата за химиотерапия вече да станат част от клиничните пътеки за лечение в болници, които на свой ред няма да могат да лекуват пациентите със скъпи лекарства.


Това е поредната геноцидна мярка на НЗОК, която се въвежда при все по-нарастващ бюджет. Вече се въведоха  и невивиждано досега лимити за ползване на високотехнологичната апаратура, като лъчетерапията. Друга икономия на касата доведе до нови квоти за заплащане на редица медицински изделия.


Верояно Здравната каса продължава да трупа дългове, което призна по-рано и Жени Начева. Припомняме, че тази година нашумя скандалът със задълженията на НЗОК към чуждестранни  здравни заведения. Размерът им възлезе на 271 млн.лв, като 133 млн. лв. от тях са от просрочени дългове. Покрай задълженията



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния си потенциал

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Денят ще ви предложи възможност да разгърнете пълния