Свързани новини

04.12.2018 14:54

21 деца на политици и богаташи приети с връзки в СМГ, шефката на РУО се подиграва

Видян 12582 пъти | Коментари 7
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


21 деца са приети „по втория начин”,с връзки в едно от най-добрите и най-тежките като тест училища в София и България – Софийската математическа гимназия. Разследване на сайта ОFFNews след читателско писмо сочи и виновника, наблъскал отрочетата на политици и богаташи, където не им е мястото е Ваня Кастрева – шеф на Регионалното управление по образование, прочула се като зам.-министър в Борисов 2 с репликата по повод изнасилено в дом детенце в неравностойно положение, което тя обвини, че „се пипало” и така „предизвикало” чичкото. Тя разполагала с правомощието да попълва паралелки с деца, дори да не са с добри резултати, независимо от класирането и реда на резервите в него. Така, при утвърден държавен план-прием от 156 бройки, са приети 179 деца. Само две от над-приетите деца са вътре заради  брат или сестра близнак, които са постигнали високи резултати и са били класирани и записани, което е нормално. Останалите 21 са „парашутирани” заради заслуги на родителите им.
Дете на човек на властова позиция е записано в СМГ, въпреки че с резултатите си не би влязло, дори местата да бяха двойно повече! За някои родителите са използвали новите възможности за защита на личните данни, за да останат имената скрити зад номер, пак несъбрали достатъчно точки, но влезли в СМГ.
Разбира се, не всички 21 „надпланови“ са деца на властта. Родители разказват стряскащи истории какво са направили други майки и бащи, за да приемат некласираните им деца.
Според Кастрева началникът на РУО може да „спусне“ дете, без да доказва, че то разбира от математика. Наистина ли наредбата е толкова несправедлива? Кастрева лъже! Началникът на РУО би имал право да разрешава преместване на деца в СМГ по чл. 106 от Наредба 10, ако в нея не съществуваше ограничение това да се прави, когато става въпрос точно за училища като СМГ. То се намира само няколко реда по-нагоре. В чл. 101 пише, че „преместване на ученик е всеки случай на постъпване в друга паралелка на същото или друго училище извън случаите по чл. 142, ал. 2 и 3 ЗПУО“. Случаите по чл. 142 са училищата, които приемат на база държавен план-прием (каквито са СМГ, езиковите гимназии, професионалните гимназии, спортните училища, тези по изкуствата и културата). В Наредба 10 министърът на образованието е пределно ясен – от точка 5 на ал. 3 става ясно, че се визира точно приемът в пети клас в гимназиите с профили „Математически“ и „Природни науки“, каквато е СМГ. Но не само в СМГ, а в редица силни софийски училища след 15 септември изненадващо започват да пристигат нови и нови ученици до набъбването на паралелки до над 30 деца.
Другото обяснение на Кастрева за приема на деца извън официалното класиране е чл. 61, ал. 5 от Наредбата за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование на Министерския съвет от 5 септември 2017 г. Там пише, че „в особени случаи при определяне на броя на паралелките броят на учениците в тях може да се завиши и над стойностите по ал. 4 (бел. ред. тоест с повече от 3 деца) след разрешение на министъра на образованието и науката по мотивирано предложение от директора на училището“. Тя обаче не е министър, за да го прави.
 „Особените случаи“ не са единствената „вратичка“. Използва се и друга – детето кандидатства в


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 007 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Мутроолигархията си отива!

  • 006 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Мутроолигархията си отива!

  • 005 Те умряха 30.06.2019 14:08

    Симеонов няма да предпази престъпника Борисов, а Фандъкова не я спасява транспортното кжпеле.

  • 004 Те умряха 30.06.2019 14:08

    Симеонов няма да предпази престъпника Борисов, а Фандъкова не я спасява транспортното кжпеле.

  • 003 Anonimen 30.06.2019 14:08

    Госпожата явно много слушка и министър по заслуги ще стане .

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

водолей

Ще си възвърнете вярата в хората

Ще си възвърнете вярата в хората, при това по някакъв