Свързани новини

05.12.2018 11:12

Колчетата по Графа – заради КАТ

Видян 2418 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 2.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предизвикалите изключително остра полемика ограничители около трамвайното трасе на столичната ул. Граф Игнатиев са по изискване на пътната полиция, а избраната форма е с цел „да са щадящи за погледа и да не се използват за други цели”, обясни пред камерата на bTV проектантът на спорното решение арх. Радомира Методиева.В социалните мрежи ограничителите бяха взети на подбив заради формата им, която без много фантазия поражда асоциации с надгробни паметници, мемориални плочи, перки на акули и т.н. Тя обясни, че конкурсният проект не е включвал подобни колчета, но „по нашия закон понятието Споделено пространство не е дефинирано и законово прието” и така от КАТ са поискали поставянето на ограничителите. Любопитно е да се отбележи, че на друго споделено между трамваи и пешеходци пространство - около Съдебната палата, КАТ са пропуснали да поискат ограничители.


 Методиева обяснява пред Би Ти Ви и защо е избрана точно тази необичайна форма. Тя посочи, че на „Солунска” било експериментирано с кубчета, но веднага те били припознати „като места, удобни за сядане” и затова била предложена скосена форма, която да не позволява подобна злоупотреба с общинско имущество. Това е целенасочена политика на Столичната община - тя и друг път е обяснявала, че нарочно прави пейките неудобни, за да не насърчава клошарите да се настаняват трайно по тях, припомня Сега. Такова беше например оправданието за каменните пейки без облегалки на Ларгото.


Няма ли обаче риск човек да се спъне в ниската гранитна призма и да се окаже именно върху релсите? „Това, което сме поставили, е възможно най-щадящото за погледа. Човек може да се спъне във всяко нещо, стремили сме се да има визуално единство в материалите. Цветно нещо няма как да е гранит”, твърди Методиева.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 коко 30.06.2019 14:08

    За първи път чувам ,че да поседнеш на циментово блокче е злоупотреба на общинско имущество.А няма предвидени никакви места за почивка или дори и малки ,тясни тревни площи.Грозно и недомислено...Само се е бързало да се усвоят Европейски пари.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец