Свързани новини

05.12.2018 11:44

БСП: Къде изчезна куражът на Чобанов за Централната минерална баня?

Видян 1559 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  Чудя се къде изчезна куражът на заместник-кмета по култура, образование, спорт и превенция на зависимости доц. д-р Тодор Чобанов и на общинските съветници от ГЕРБ да защитят позицията си за Централна минерална баня пред гражданите. Това каза заместник-председателят на Столичния общински съвет от БСП Милка Христова след общественото обсъждане на Проекта "Адаптация на Централна минерална баня за музей "Българският ХХ век". Зала "Информационен център" в сградата на банята, част от която е превърната вече в Регионален исторически музей, се оказа тясна за гражданите, дошли да изразят несъгласието си с Доклада на д-р Тодор Чобанов за превръщане на и на северното крило на банята в музей, а басейните й в концертни  зали.


"Гражданите все повече се активизират и вярвам, че ГЕРБ ще получи адекватна оценка за работата си след по-малко от година, ако продължи да не се съобразява с мнението им, коментира Милка Христова. - Дори този Доклад да бъде приет на сесията на СОС в четвъртък, със сигурност решението ще бъде отменено от следващия състав на СОС. Убедена съм, защото хората го искат!".


Общественото обсъждане беше свикано принудително и по спешност, благодарение на инициативата на БСП по темата, смята Милка Христова. Социалистите в СОС се противопоставиха категорично на идеята за преустройство и на северното крило на Централна баня в музей още при представянето й. Няколко дни по-късно общинските съветници от групата на БСП излязоха с официална позиция срещу подобно преустройство, като заявиха, че минералната вода е безценно природно богатство и при наличието на създадена инфраструктура за нейното използване, каквато е минералната баня, басейните й  да се превърнат в “зали за културни събития” е театър на абсурдите, като настояха да бъде чуто мнението на гражданите по въпроса.


"Обявата на сайта на Столична община за общественото обсъждане беше придружена с няколко документа, които не само, че не обосновават идеята на вносителите на Доклада, а точно обратното - опровергават я като самоцелна и необмислена, коментира Милка Христова. - А самото обсъждане във вторник протече по начин, по който организаторите, сигурна съм, изобщо не са очаквали. Имаше голям интерес от страна на гражданите, като огромната част от присъстващите бяха категорични, че банята трябва да си, като се осигури ползването на минералната вода за балнео и рекриационни цели. Според гражданите, управляващите в СО тръгват по най-лесния за тях път за усвояване на средства, който определено е грешен. След това, което чух и реакцията на хората, която видях, ако ГЕРБ имат сетива за настроенията и нагласите на обществеността, би следвало да преосмислят идеята си.".


Според Милка Христова, управляващите трябва да променят и решенията си за минералните бани в "Овча купел" и "Горна баня". "Впечатли ме позицията на представителите на туристическите агенции и на гражданските сдружения работещи за запазване на минералните извори и използването им за балнео и СПА-услуги. Те бяха категорични, че адекватното използване на минералните извори не само в София, но и в цяла България, трябва да бъде основен приоритет, добави тя. - От гледна точка на култура, туризъм и здраве София би имала огромна полза от  ефективното развиване на минералните си извори. Никой няма право да унищожи идентичността на града просто, за да усвои едни пари. По тази причина София ще загуби самобитността на най-ценните обекти, с които разполага, в т.ч. и природни дадености".


Заместник-председателят на СОС от БСП посочи също, че с внесения Доклад за Централна баня за пореден път мнозинството от ГЕРБ в Столична община показва абсолютно пренебрежение на решенията на самия Общинския съвет. "Същите тези съветници от ГЕРБ само преди година гласуваха единодушно програмата на главния архитект на София Здравко Здравков за запазване и използване на минералните извори в града, припомни Милка Христова. - В нея черно на бяло е записано, че в северното крило на Централна минерална баня ще се изгради спа и балнео център, като се запазват и минералните бани в "Овча купел" и "Горна баня". Година по-късно позициите на гласувалите тогава, сега са диаметрално противоположни, като в Овча купел ще се изгражда „център за изследване на минералната вода”,  в Горна Баня „център по музеология”, а северното крило на централната баня ще се превърне в музей. Решението за запазване на минералните бани от преди година е в сила. Ако СОС сега приеме новия Доклад на зам.-кмета Чобанов, кое решение ще изпълнява Столична община?! Защото по смисъла на закона и двете решения имат еднаква сила".



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Диана Ковачева

Не мога да стана служебен премиер: Диана Ковачева

Омбудсманът Диана Ковачева заяви, че не ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

везни

Днес ще намерите равновесие между личния и професионалния си живот

Днес ще намерите равновесие между личния и