Атанас Славов

Свързани новини

26.06.2023 17:06

Амбицията е още юли да има готов проект за промени в Конституцията: Правосъдният министър

Видян 4174 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Възможно е още юли месец да бъде представен проект за промени в Конституцията. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов, който миналата седмица  беше сигурен в проект "до 10 дни". Той се срещна с представители на ГЕРБ в Народното събрание по темата за промените в основния закон. Амбицията, по думите на Славов, е да бъдат осигурени поне 180 гласа в подкрепа на промените, за да бъдат прокарани те по бързата писта и затова още следващите дни в Народното събрание ще има срещи с БСП, Има такъв народ и Възраждане, каза министърът. Как търси подкрепа, без да има ясно разписано за какво точно? Министър Леонардо не съобщи.


Славов обяви, че е постигнато съгласие акцентът в промените в Конституцията да бъде върху разделянето на Висшия съдебен съвет на две колегии - прокурорска и съдийска (б.р. Това стана още преди 8 г. по волята на неговата партия Да, България) ограничаването на правомощията на главния прокурор и въвеждането на някаква форма на индивидуална конституционна жалба. И трите предложения бяха залегнали в проекта за промени в Конституцията на Демократична България, който беше внесен в 45-ото Народно събрание.


 "Амбицията ни е да се случат конституционните реформи. Това е една от причините да съществува кабинетът, като разговорът ще премине и през конституционната комисия", посочи Славов.

Комисията за Конституцията все още няма избран председател и не е имала нито едно заседание.
Министърът на правосъдието посочи още, че що се отнася до управленската програма на ГЕРБ и Продължаваме промяната - Демократична България, в частта правосъдие "голяма част от нещата са договорени в предходни разговори и трябва да се изчистят и синхронизират позициите".


Лидерът на депутатите на ГЕРБ в парламента Десислава Атанасова допълни, че разговорът с министъра на правосъдието е бил с цел да се очертае посоката на конституционната промяна. "Детайлите ще дойдат, когато заработи и комисията по конституционни въпроси, защото всяка от парламентарните групи има различни идеи. Тя обяви, че разговори са били водени не само с ГЕРБ, но и с представители на ДПС, без да посочва имена. "Най-общо казано: търсим допирни точки, за да може да внесем един общ проект за промени в основния закон. И мнозинство, което след това ще има ангажимент да гласува този проект", обобщи Атанасова.


Илиян Костадинов




 


    





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Лунар 2024: Фото на деня

Лунар 2024: Фото на деня

Лунар 2024: Фото на деня

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.