Указ

Свързани новини

22.08.2023 14:29

Никарагуа разреши изграждането на руски военни бази на нейна територия: Украйна

Видян 923 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът на Никарагуа Даниел Ортега подписа преди дни указ, разрешаващ изграждането на руски военни бази на територията на страната и разполагането на крилати ракети. Това става ясно от публикация в Телеграм на украинския политик Дмитрий Василец, който сподели какви последствия очаква от това решение.

"Най-вероятно в Никарагуа скоро ще има опит за сваляне на законно избраното правителство и заплаха от санкции от САЩ, "демокрацията" внезапно ще изчезне и американските войски внезапно ще бъдат принудени да се намесят в Никарагуа", написа Василец.

"Ако сравним разстоянието между Никарагуа и Ню Йорк, ще излезе 3000 км, което е все пак по-голямо от разстоянието между Румъния и Полша до Москва", коментира още украинският политик.

Никарагуа е сред най-близките съюзници на Русия в Латинска Америка.

"Ако американските ракетни системи могат почти да достигнат Москва от територията на Украйна, време е и Русия да разположи нещо по-мощно в близост до американските градове" - с тези думи миналата година водещата на руската държавна телевизия Олга Скабеева анонсира новината, че в Никарагуа ще бъдат разположени руски войски, кораби и самолети.

Експертът Стивън Бланк от американския Институт за изследване на външната политика предупреди още миналата година в своя статия, че "Русия може да се изкуши да разшири военното си присъствие в Никарагуа заради войната в Украйна. Временното разрешение за акостиране на руски военни кораби в пристанищата на Никарагуа лесно може да се трансформира в постоянна руска военноморска база. Точно това се е случило в Сирия, Судан и Мианмар", припомни Бланк.

Коста Рика изрази притеснения относно подобни намерения, а Каролина Хименес, председателка на неправителствената правозащитна организация Вашингтонски офис за Латинска Америка, коментира, че притесненията на Сан Хосе и други съседни държави са основателни, но те трябва да предприемат действия и сами, а не да разчитат само на Вашингтон. По думите ѝ Мексико също трябва да е загрижено.

Миналия февруари - година след началото на войната в Украйна, стана ясно, че само шест държави изразяват солидарност с Русия. Преброяването стана при гласуването на резолюция на специалната сесия на Общото събрание на ООН, която настояваше да се потърси отговорност за престъпленията в Украйна. Документът бе подкрепен от 141 държави, а седем гласуваха против. До Русия се наредиха Беларус, КНДР, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия.



Източник: dnes.dir.bg



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

2024 GMC Hummer EV SUV

Ето го Е-Хамъра

Ако не бяха широчината и теглото му, SUV GMC ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей