18 дни след сватбата със Славков, в авиокатастрофата с Катя Попова загива първата му жена Светла, близка приятелка на втората - Людмила Живкова

Свързани новини

30.01.2024 16:27

18 дни след сватбата със Славков, в авиокатастрофата с Катя Попова загива първата му жена Светла, приятелка на втората - Людмила Живкова

Видян 4987 пъти | Коментари 4
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Поради големия интерес към разказа ни за 100-ия рожден ден и нелепия край на оперната прима Катя Попова в самолетна катастрофа край Братислава продължаваме трилъра. В първата му част стана дума, че основната версия, която се развива след трагедията е премахването на ген. Иван Бъчваров, който след свалянето на Никита Хрушчов в СССР иска на пленум на ЦК на БКП оставката на тогавашния ни премиер Тодор Живков, който е назначение на съветския "другар".


Това е първият и единствен случай на това най-високо ниво да се прави подобна заявка. Генералът е свален от постовете си у нас - и като шеф на генщаба, и като първи заместник-министър на отбраната, и като бос на военния отдел на ЦК на БКП и е пратен посланик в тогавашната ГДР. На път за Берлин, самолетът прави аварийно кацане в Братислава. След като престоява на летището, тръгва по маршрута си, ала на 8-ата минута се забива в гора, недалеч от аерогарата на днешната словашка столица, а тогава втори град на обединената Чехословакия.  Според майката на Дим Дуков - Вера, която е най-видната ни ВИП стюардеса на соца, няма никакъв заговор, нито пък технически проблем. Просто става инцидент по вина на словашките ръководители на полети. Нейната голяма болка е друга загуба.

Наред с видните пътници като генерала и оперната прима и всички останали пасажери, загива и целият екипаж на самолета. Жертва става и Светла Маринова. Тя е млада стюардеса, омъжена за легендата Иван Славков едва от 17 по спомени на Вера или 18 дни според известното стихотворение на общия им приятел - поета Владимир Башев. Светла е голямата любов на Батето и една от най-големите красавици на София по онова време.

По ирония на съдбата, именно тя го запознава с втората му съпруга. Стюардесата е част от компанията на самата Людмила Живкова - първородното дете и единствената дъщеря на премиера по онова време Тодор Живков. Тайфата - на ретро жаргон - излиза всяка вечер в модните тогава заведения: Клуба на журналистите (сега Конфети на Графа), Унгарския ресторант (сега Хепи на ул. Раковски срещу НАТФИЗ), Руския клуб (сега една от къщите на изчезналата койн-милиардерка Ружа Игнатова на ул. Славянска), червения салон на хотел България на жълтите павета.

След смъртта на първата си съпруга Батето постепенно става близък с неотдавна родилата дъщеря на премиера. Жени Живкова е бебе по онова време, а Людмила е все още омъжена за първия си съпруг Любомир, който е и баща на бъдещата депутатка и известна дизайнерка. На този брак не е съдено да бъде пречка пред любовта.

Иван Славков се жени за Людмила Живкова. Тъстът му започва да ги издига и, докато тя става председател на Комитета за култура с ранг министър, той оглавява БНТ след поетесата Леда Милева. А после - след като гръмва аферата, която праща близкия му приятел, мъж на Лили Иванова и първи водещ на Всяка неделя Янчо Таков зад решетките, поема поста на председател на Българския олимпийски комитет, който го катапултира по-късно и за председател на Българския футболен съюз. Такъв си и остава до филма на ВВС-Панорама, наречен Да купиш игрите, принудил го да подаде оставка от двата поста в средата на първото десетилетие от новия век.

Какъвто и да е бил, винаги е носил в сърцето си стихотворението на Башев за катастрофата:

Търсете пръстенче край Братислава.
Венчално. Осемнайсетдневно.
Навярно свети в снежната дъбрава,
където то се вряза ненадейно.
...Ний тръгваме
към своите любими
от стаи и от стълбища
досадни.
Тя тръгваше
от небесата сини,
от сини ветрове невероятни.
(„Катастрофа” – “Ателие”)


 Източник: Слава



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 004 Anonimen 02.02.2024 16:27

    Когато Янчо и Ванчо идваха в ММЦ-то в Приморско, заради оргиите им затваряха съответните дискотеки, за да няма свидетели! През другото време играеха табла! Това им беше нивото!

  • 003 Anonimen 31.01.2024 19:19

    Знам го от едни мои познати, ако са живи, да са здрави, щот са доста по-големи от мен. Мъжът беше копеле на Пенчо Кубадински, жената - дъщеря на пилота на самолета на правешкия простьо.

  • 002 Anonimen 31.01.2024 19:05

    Словаците доказаха, че катастрофата не е по тяхна вина.Истината, обаче, се прикри от простото людие защото то трябваше да плаща компенсации на семействата на загиналите чужденци. Във валута.

  • 001 Anonimen 31.01.2024 08:11

    "Просто става инцидент по вина на словашките ръководители на полети. " Ха-хА!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.