Свързани новини

21.12.2012 16:18

Опозицията атакува пред КС промените "ГЕРБ" в Закона за ДДС

Видян 1579 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

49 депутати от Синята коалиция, ДПС, неколцина от БСП и независими атакуват пред Конституционния съд разпоредби от промените в Закона за ДДС, гласувани в парламента в края на ноември, предаде Медиапул. Текстовете са от преходните и заключителните разпоредби на закона, които препращат към Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).


Промените регламентират погасяването на публичните задължения. Според тях, когато длъжникът има няколко публични задължения, установени от НАП, и не може да ги погаси едновременно, се погасява задължението, на което срокът за плащане изтича най-рано, освен ако в закона не е предвидено друго. Ако две задължения трябва да бъдат погасени на една и съща дата, те се погасяват съразмерно, гласят промените.


Пред журналисти съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов благодари на колегите си от останалите парламентарни групи, които са подкрепили искането до КС.


"Искаме Конституционният съд да отмени тези текстове като противоконституционни, защото отнемат правото на лицето само да определи кои свои данъчни задължения и осигурителни вноски да погасява и по какъв ред", обясни Костов.


"Това е отмяната на текста, по силата на който данъците и вноските се прехвърлят в съответни сметки на Държавно обществено осигуряване, на Националния осигурителен институт и на набирателната сметка на Националната здравно-осигурителна каса и Фонд "Гарантирани вземания на работници и служители". Отнема се правото на гражданите да определят дали да погасяват данъци или осигурителни вноски и по този начин се препятства достъпът им до осигурителната и здравната система на страната", продължи лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция.


"Може да се случи така, че ако това право им се отнеме и като са смесени данъчните и осигурителните вноски, Националната агенция за приходите да прихване като данъчни задължения вноски, с които хората искат да гарантират здравното си обслужване и по този начин те да загубят правото си на здравно обслужване, на инвалидизация, което е абсурдно намесване в граждански права, защитени с конституция", каза Костов.


Според него така държавата се намесва във взаимоотношенията между гражданите и работодателите, защото "по силата на така сглобените текстове от ГЕРБ е възможно да се прихванат като задължения на работодателя осигурителни вноски, които са на самия работник, тъй като работодателят дължи съответните суми".


"При положение, че вноските не се превеждат всеки ден, парите остават в НАП на разпореждане на Министерството на финансите и се отнемат от солидарните системи, каквито са пенсионната и здравната каса, което е абсурд", продължи аргументирането на искането на 49-те депутати Иван Костов.


"Не е възможно хората да дават парите си за осигурителните системи и те да отиват на разпореждане на Министерството на финансите, а още по-малко да покриват данъчни задължения, при положение, че те не искат към този момент да покриват такива данъчни задължения", каза той.


"Недопустимо е смесването на данъчни задължения с осигурителни вноски. Осигурителната вноска е такава, срещу която институцията, където се внасят парите, дължи услуга, здравно обслужване, лечение. Данъчните задължения са безвъзмездни, държавата има само най-общи отговорности - да гарантира сигурност, достъп до образование и т.н.", обясни Иван Костов.


Този закон лишава хората от права и има груби нарушения, смята съпредседателят на Синята коалиция, според когото искането на депутатите ще бъде уважено от Конституционния съд и той ще се произнесе по него.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Путин

За Русия няма "враждебни нации", а само "враждебни елити": Путин

Русия няма намерение да отменя културата ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

телец

Прекрасен ден да го посветите на семейството си

Прекрасен ден да го посветите на семейството си и на