Свързани новини

15.07.2013 14:34

Лекуваме се навсякъде в Европа

Видян 1312 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След няколко месеца европейските граждани ще имат право да се лекуват, където си поискат в рамките на Европейския съюз. В края на октомври тази година влиза в сила директивата за трансгранично здравно обслужване.
25 октомври е точната дата, от която стартира новото евро указание. Три са най-важните неща в него.


Пациентът ще има право на лечение и изследвания, където поиска в рамките на съюза, без предварително одобрение от министерство или здравен фонд. Ще трябва сам да плати здравните услуги, а после здравният фонд или министерството да му възстанови сумата, но само до стойността, която се плаща за същата услуга в неговата държава.


Новината реално не е много добра за нас, защото, ако цената на едно изследване в България е 500 лева, а пациентът си го направи в Германия, където то е много по-скъпо, после НЗОК ще му възстанови само 500 лева. Във Франция обаче онкологията е по-евтина, отколкото у нас. Пациентите ще могат да бъдат лекувани в чужбина без да искат разрешение или да информират предварително здравноосигурителната каса в страната си, когато директивата влезе в сила.
От новите правила полза ще имат по-скоро гражданите на богатите европейски страни. За България плюсът ще бъде в наливането на средства в нашата здравна система, ако някой чужденец реши да се лекува у нас.


Всяка държава има ангажимент да създаде точка за контакт. Това е мястото, където трябва да бъде събрана всякаква информация за видовете здравни услуги, цените и местата, на които те се предлагат. У нас е предвидено това да бъде здравната каса, но все още България няма никаква готовност за трансграничното здравно обслужване.
"Смятаме веднага щом директивата влезе в сила да проверим как се прилага и ако страните-членки не отговарят на написаното в нея, имаме намерение да направим всичко, което е в нашите правомощия, което може да означава и наказателни процедури. Ние се надяваме, че всички страни членки ще въведат директивата”, заяви Паола Тестори Коджи,  генерален директор Здравеопазване и права на потребителите в Европейската комисия. Всички европейски страни са имали на разположение 2 години, за да променят законодателството си така, че директивата да започне да работи от 2013 г., уточни Коджи.
У нас са подготвени промени в законите за здравето и здравното осигуряване, които обаче още не са одобрени дори на ниво парламентарни комисии. Неясно е и как Националната здравноосигурителна каса ще може да събере и предоставя цялата нужна информация за възможностите за лечение на чужди граждани в България.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец