Свързани новини

Свързани видео

30.07.2013 15:50

Станишев: Обещахме намаляване цената на тока и то вече е факт

Видян 1448 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Вече е факт понижаването цената на тока, както за граждани, така и за българския бизнес. Факт е в резултат на инициативата на Министерството на икономиката и енергетиката, в резултат на подкрепата на парламентарните групи, които застават зад правителството и на решението на ДКЕВР, което стана възможно, благодарение на законовите промени. Това обяви днес на пресконференция, след заседание на ИБ на БСП, председателят на партията Сергей Станишев. Той припомни, че е имало искане от производители и разпространители на тока за увеличаване с до 40% на цените на тока от първи юли. „Както добре разбирате това щеше да е абсолютно непоносимо за българските граждани. През февруари, именно рязкото, необосновано и непрозрачно увеличение на цената на тока доведе до масови протести на българските граждани, изправени пред дилема дали да плащат сметките за ток или да осигуряват прехрана на семействата си”, допълни Станишев. По думите му затова се били взети тези спешни законодателни инициативи, които да доведат до изпълнение на консенсусното решение от заседанието на КСНС през февруари, за което до юни нищо не е било направено и второ – да се изпълни ангажимент от предизборната програма на Коалиция за България. „Това е много е важно и за хората, и за българските производители, защото фирмите, които произвеждат българска продукция, също ще бъдат облагодетелствани от това решение.


Само износът може да стабилизира ситуацията в енергетиката


„Това не означава, че ситуацията в енергетиката е лесна. Напротив – Министерство на икономиката и енергетиката е внесло доклад в НС, който ще бъде обсъждан и по който трябва да се вземат съответните решения, защото ситуацията остава много остра”, посочи Станишев. Той изрази мнение обаче, че с направените законови промени се е дало възможност, наред с това намаляване на цената тока, да се подпомогне българското производство и да се отпуши българският износ. „В резултат на решенията на правителството на Борисов и на контролирания от тях ДКЕВР беше абсолютно необяснимо увеличена двойно таксата за пренос. Това превърна България в транзитна страна”, припомни лидерът на БСП. Той посочи, че в последните месеци български производители като ТЕЦ Марица Изток 2 , АЕЦ Козлодуй, не са имали възможност да изнасят ток в чужбина и по този начин да осигуряват обороти в българската икономика, да осигуряват работни места, както за хората, които работят в тези енергийни мощности, така и за мините. „Само износът дава възможност да бъде стабилизирана ситуацията в енергетиката. Мисля, че това решение, което е факт, е важно за стабилността на енергийната система”, категоричен бе Станишев.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

телец