Свързани новини

20.09.2013 13:23

Румен Гечев: Налице са първи признаци на съживяване на икономиката

Видян 1280 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В никакъв случай приемането на системата от национални приоритети не е PR и няма развита страна, която да няма такава. Мерките, предприети от правителството, са безспорни и са подкрепени със солидни факти. Това заяви в ефира на BTV зам. - председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм и народен представител от ПГ на КБ Румен Гечев.  Той обясни, че основна част от тях са свързани с българската икономика. По думите му, най-важното е държавата да се разплати с фирмите, които са затъвали в междуфирмени дългове, поради забавеното връщане на ДДС. "Само за два месеца със 100 млн. лв. месечно повече е размерът на върнатото ДДС. Освен това, с 200 - 250 млн. лв. са намалели задълженията на държавата към фирмите, в резултат на което с 10% е намаляла междуфирмената задлъжнялост", поясни Гечев. Той коментира, че това реализира първи признаци на съживяване на българската икономика.

Като пример за зависимост между бизнес и политика, за чието спиране са взети мерки, Гечев посочи промените в Закона за обществените поръчки, който е минал през комисиите и предстои да влезе в НС. Според него, с този закон се засилва конкурентното начало и се ограничават възможностите за политически натиск. "Аз и хората, с които работя, ще сме първите, които ще възразят, ако има опити за прокарване на лобистки интереси", категоричен бе той.

Помолен да коментира причините за отпадането на облекченията за млади семейства с ипотеки, Гечев каза, че тази мярка е по искане на ЕС, тъй като считат, че сегашните преференции дискриминират чужди граждани. Депутатът подчерта обаче, че предстои сериозна промяна в условията на ипотечните кредити и формирането на лихвените проценти, която ще бъде реализирана в близките един, два месеца. Народният представител изрази мнение, че за младите семейства има и сериозни мерки, които вече са били предприети и които са безспорни. Сред тях той посочи фактите, че първокласниците са получили по 100 лв. повече, а майките по 70 лева. "Това в полза ли е на младите семейства? Да! Направиха ли го колегите от ГЕРБ? Не!", категоричен бе Гечев.

Направеното от правителството в тези тежки условия заслужава адмирации

"Давам много добра оценка на това, което е направило правителството не защото има нашата, а защото това, което е направило в тези тежки условия, заслужава адмирации", заяви Гечев. Той припомни, че при правителството на ГЕРБ финансирането на бюджетния дефицит е постигано с няколко основни мерки. "Бившият министър г-н Дянков взе около милиард и половина от Здравната каса и той, и правителството на ГЕРБ конфискуваха 80 % от печалбите на държавните фирми и ги прехвърлиха за покриване на дефицита", поясни депутатът. В заключение Гечев подчерта, че за разлика от тях, новото правителство, вместо да натоварва вътрешния пазар, ще взима външен ресурс за финансирането на държавния дълг.



Етикети
, , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Ден бърз и активен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни. Ден бърз и активен. Определено ще ви е интересно и