Свързани новини

10.04.2014 15:52

35 години от изпращането на българин в Космоса

Видян 1360 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Тържествата по случай 35 годишнината от изпращането на първия българин в Космоса стартираха в столицата. Серията от събития са под патронажа на министъра на отбраната Ангел Найденов и ще продължат до 17 април. Мероприятията стартираха с филма Длъжен да оцелееш, посветен на ген. лейтенант от запаса Георги Иванов.

Очаква се в столицата да пристигнат цяло съзвездие колеги на Георги Иванов - Мирослав Хермашевски от Полша, Димитру Прунару от Румъния, Берталан Фаркаш от Унгария, от Русия - Юрий Годзенко, Павел Виноградов, Виктор Савиних и съпругата на първия лекар-космонавт Борис Егоров госпожа Таня Егорова.


На 10 април 1979 г., в  в 20 ч. и 34 мин. московско време от комсмодрума в Байконур е изстрелян в орбита около Земята космическият кораб „Союз-33". На борда му летят трима космонавти, между които и нашият космонавт-изследовател Георги Иванов, който става първият българин, напуснал пределите на Земята.

Иванов прекарва в Космоса 1 ден, 23 часа и 1 минута, след което капсулата се приземява на 320 км югоизточно от Джезказган. За краткия си престой в орбита Иванов прави 31 пълни обиколки около нашата планета.

Георги Иванов е роден в Ловеч на 2 юли 1940 г. в семейството на Анастасия Какалова и Иван Иванов Какалов. Като ученик се занимава с парашутизъм. Завършва Средно смесено училище „Тодор Кирков" Ловеч (1958).

Постъпва в Българската армия през 1958 г. Завършва Военното училище в Долна митрополия (1964) със специалност инженер-летец и квалификация пилот I клас. Служи в БНА като пилот, старши пилот, командир на звено и командир на ескадрила. През 1984 г. защитава дисертация и получава научна степен кандидат на физическите науки.

Родната му къща е превърната в Архитектурно-исторически резерват „Вароша" в едноименния квартал.




Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес ще имате повече служебни задължения от обикновено

Днес ще имате повече служебни задължения от