Свързани новини

24.03.2015 16:50

Дърводобивните фирми блокираха границата

Видян 1921 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Не, на незаконната сеч. Да, на законния износ на дървесина", „Искаме работа", „Не на дървената мафия". Такива лозунги издигнаха тази сутрин край границата с Турция и Гърция при пропускателните пунктове до Свиленград износителите на дървесина.


Още сутринта те блокираха за 15 минути движението пред българско-гръцкия граничен пункт "Капитан Петко войвода". Стигна се и до сбутвания между протестиращите и полицията. Около 12.30 на обяд затвориха за около десетина минути детелината на АМ „ Марица" където беше отбивката за Капитан Андреево.


Причина за недоволството им е мораториумът върху забраната за износ на необработен дървен материал през следващите три месеца, който влезе в сила на 10 март.


Забраната ощетява бизнеса на близо 800 компании в България. Вече има фирми, които са съкратили по 10-12 души заради намаляването на работата, коментираха протестиращите.


По думите на недоволните работещите в бранша нямат вина за незаконната сеч у нас.


След като има забрана за договорки с фирми от Гърция и Турция, следователно ще трябва да продаваме добитата дървесина в България, което от своя страна ще доведе до подбиване на цените, а от там и на монопол, коментира Димитър Николов, собственик на фирма за дърводобив и един от лидерите на протеста. Като пример той посочи, че изкупната цена у нас на кубик дърва е 70 лева, а в Турция и Гърция е 80 евро. По думите му у нас годишно се добиват 6, 5 млн. кубика дървесина. От това количество фирмите изнасят едва 900 000 кубика.


След краткотрайната блокада по обед демонстрантите се оттеглиха настрана от шосето, за да не пречат на трафика в района. Според протестиращите забраната за износ на необработен дървен материал няма да даде необходимият ефект- спиране на незаконната сеч.


Фирмите от бранша ще създадат до седмица и своя асоциация, която да защитава интересите. Демонстрантите са категорични, че ще съдят държавата заради гаранционните вноски, които са внесли в горските стопанства за дървесината, която трябва да изкупят.


Ако не бъдат взети мерки за отмяна на забраната, протестите ще продължат. Протестиращите са категорични, че ще блокират пътища и граници и занапред, информира standartnews.com.



Етикети
, ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

дева

Новите запознанства ще са леко странни

Новите запознанства ще са леко странни. Ще започнат