Свързани новини

16.05.2016 13:39

Президентите на Армения и Азербайджан с първа среща след конфликта в Нагорни Карабах

Видян 1338 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

         Президентите на Армения и Азербайджан се срещат за първи път след военния конфликт през април в Нагорни Карабах, предаде БНР. В австрийската столица вече пристигна арменският президент Серж Саркисян. Все още президентът на Азербайджан Илхам Алиев не е пристигнал за срещата във Виена. Двамата държавни глави ще обсъдят, както и може да се очаква, Нагорнокарабахския конфликт. Разговорите ще бъдат с посредничеството на Русия, САЩ и Франция, които са и съпредседатели на Минската група на ОССЕ, която бе създадена преди 20 години, за намирането на трайно мирно решение в Задкавказкия регион и по-специално по въпроса за Нагорни Карабах.


    Срещата във Виена идва на фона на ежедневните съобщения от Ереван и Баку за нарушения на примирието, след военните действия между Азербайджан и непризнатата република Нагорни Карабах в началото на април. Срещата се провежда във важен момент, защото днес комисията по външна политика в арменския парламент се събира на заседание, за да реши дали да бъде допуснато за разглеждане предложението Ереван да признае едностранно независимостта на Нагорни Карабах, което според оценките в Баку може да торпилира крехкия мирен процес в Задкавказието и да доведе до ново изостряне на отношенията и до по-сериозно повторение на въоръжения конфликт.


     Събирането на една маса на лидерите на двете съседни държави ще е сложна дипломатическа задача, защото между тях недоверието остава много сериозно. Москва, Париж и Вашингтон смятат, че срещата във Виена ще спомогне за сваляне на напрежението. Официалният представител на министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обърна сериозно внимание на предстоящата среща на последния брифинг за местните и чуждестранните журналисти, акредитирани в Москва, като каза, че страната ѝ работи по намирането на трайно решение на Нагорнокарабхския въпрос и допълни, че разговорите ще се водят с посредничеството на руския външен министър Сергей Лавров, държавния секретар на САЩ Джон Кери и френския им колега.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

близнаци