Свързани новини

02.08.2016 15:06

Над 11 000 дка опожарени гори от началото на годината

Видян 1634 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Изключително висок интензитет на възникване на горски пожари през последните две седмици, сочат данни на Изпълнителна агенция по горите - пожарите станаха двойно повече, а изгорялата горска растителност - близо четири пъти повече спрямо отчетената в началото на месец юли.

       Над 11 000 дка е общо засегнатата от пожари горска растителност през годината след опустошителните пожари в общините Ардино и Маджарово, като на над 2000 дка и короните са засегнати и дърветата са напълно унищожени. Разходите по поддържането и възобновяването на горските територии, които са ангажимент на държавните горски предприятия, са между 800 и 1000 лева на дка за възстановяване на унищожените насаждения. Средно за последните 15 години, горските пожари напълно унищожават 1 млн. куб. дървесина годишно.



С последните пожари, възникнали през почивните дни, общият им брой в горските територии достига 200 от началото на годината. Само до преди 15 дни броят беше почти наполовина по-малък - 114. Тогава засегната горска растителност беше 3631 дка, а върхови пожари отчетени едва на 2 дка площ. Извън тази статистика попадат пожари в земеделски територии. Само 5 от регистрираните пожари са възникнали по естествени причини - от мълнии. Най-голямата част - 155 са от човешка небрежност, а 11 са умишлени. Неизвестни са причините за останалите пожари, съобщават от Министерството на земеделието и горите.  
За сравнение през същия период на 2015 г. са били регистрирани 143 пожара със засегнати 7025 дка, а през 2014 - 124 пожара при засегнати 8811 дка горска площ.



През последните няколко дни над 500 горски служители бяха ангажирани с овладяване и потушаване на пожари както в горски територии, така и в земеделски земи. Над 100 горски служители участваха и при нововъзникналите пожари от частни лозя до Маджарово, който бе овладян на низово равнище и до Кантарджиево, който е в смесени гори и на места премина във върхов. Пожарът, възникнал до Ардино е един от най-силните и интензивни в района за последните години, като там в последните 3 години не е имало подобни върхови пожари.



Министърът на земеделието и храните благодари на всички горски служители, пожарникари и доброволци за проявената самоотверженост в борбата с пожарите. В този пожароопасен сезон всички граждани трябва да бъдем внимателни и отговорни в действията си и да не допускаме човешката небрежност да изпепели природата.


  Източник: КРОСС



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

близнаци

Добър момент да откриете нужната ви информация

Добър момент да откриете нужната ви информация. Ще