Свързани новини

19.10.2016 16:52

Куп лъжи на МВР за върнатите на Ердоган

Видян 2576 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Куп лъжи изрече МВР за върнатите на Ердоган учени, полицаи и журналист. Това стана ясно от думите на бившия консул в Одрин Георги Димов, журналиста Мехмед Юмер и председателя на Българския хелзинкски комитет Красимир Кънев, които разговаряха с Милен Цветков.



Оказва се, че турските граждани са заловени от румънските граничари, а не от българските им колеги. Това означава, че те са преминали през проблем родните граници и то два пъти – веднъж на влизане и още веднъж на излизане. Въпреки огромните средства, които се изразходват от правителството за строежа на ограда на границата (вече над 170 млн. лв.) с Турция и допълнителните униформени, които уж трябва да пазят се оказва, че България не е добре защитена.



Освен, че не могат да опазят родната граница, полицаите ни не познават и нормативната уредба. Според МВР турските граждани са върнати заради споразумението за реадмисия. Но бившият ни консул в Одрин Георги Димов обясни, че така се нарича връщане на граждани на трети страни. Затова и Румъния  е изпратила тези хора у нас.



 Стигаме до най-голямата лъжа! „А българските власти са им отказали закрила”.  Това заяви журналистът Мехмед Юмер от българското издание на в.Заман (в Турция властите поеха контрола над печатната медия, която се противопоставяше на политиката на Ердоган). Той обясни, че е разговарял със сина на гимназиалния учител (другите върнати са журналист, учен, собственик на магазин и полицейски комисари) и той му е казал, че баща му поискал убежище от българските власти, защото се страхува за живота си. Което означава, че МВР лъже, понеже заяви, че нямало молби. Председателят на БХК дори допусна, че родните полицаи са излъгали турците, че ще получат закрила и при достигането на крайната точка са разбрали, че ги връщат в Турция.



Това доказва още една лъжа на вътрешното министерство на Румяна Бъчварова, според която върнатите турци са били икономически емигранти.
„Позор! Срамувам се, че съм дипломат!”, бе коментарът на Димов. Той каза, че МВР не е предоставило на тези хора преводач, не е уведомило близките им и не им е осигурило защита. А това е част от правата на тези хора, без значение как са попаднали у нас. Припомняме, че властите обясниха, че е бил предоставен преводач, но няма протокол за това, което доказва поредната лъжа на Граничната полиция.



А омбудсманът Мая Манолова лично обяви, че МВР не я е информирало за този случай, като отново изрази мнение, подобно на експулсирането на бизнесмена Абдуллах Бююк през август, че министерството е нарушило международното право.

"Във всички тези актове е казано, че в случаи, в които има опасност от нечовешко и унизително отношение, от подлагане на изтезания на даден гражданин, той не се експулсира в съответната държава", коментира омбудсманът, посочвайки, че експулсирането на хора в Турция противоречи на Конституцията и чл. 44 от Закона за чужденците. По същия начин силовото ведомство действа и при предаването на Бююк преди около два месеца.



И за капак МВР връща турците, защото за прокуратурата деянието им е незначително, въпреки че всички те незаконно са преминали границата. Обвинение е повдигнато единствено на шофьора на камиона – за каналджийство. По тази причина турските му пътници са върнати обратно в родината им след изтичането на 24-часовото им задържане.

Интересен детайл е, че разследване за незаконно пресичане на границата все пак е било образувано срещу турците, но наблюдаващият обвинител по случая от Русенската районна прокуратура го е прекратил с мотива, че "обществената опасност от тяхното деяние е явно незначителна".  На този фон, не учен, журналист и учител като турците, а над 35 000 нелегални  необразовани минаха по живо-по здраво през нас, а към 5000 ни останаха "на гости" със съдействието на МВР.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Израел нанесе удар по Иран

Израел нанесе удар по Иран

В ранните часове на петък Израел е ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец