Свързани новини

24.10.2016 16:14

Ердоган си иска Кърджали, Бойко и Роско мълчат

Видян 2801 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


След като миналата седмица турският президент Реджеп Ердоган си поиска Кърджали и Варна, сега се ограничи само до южния град. „Как да мислим за Одрин по различен начин от този за Солун и Кърджали? Как да приемем, че не са свързани Газиантеп и Алепо, Мардин и Асеки, Сиирт и Мосул? Възможно ли е да мислим различно за Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса и Скопие?”. Това каза Ердоган на официална церемония в Бурса, предаде БГНЕС.  19’ припомня, че на 18 ноември той коментира,  че границите на националния договор включват също и Кипър, Алепо, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и островите в Егейско море.
Въпреки скандалните му изказвания, вече втора седмица, няма реакция от президента или премиера, а външният ни министър Даниел Митов дори оневини Ердоган. " Имената на Варна и Кърджали не присъстват в речта на турския президент", каза Митов в Лондон. За сравнение, в съседна Гърция веднага изпратиха протестни ноти на Анкара. Дори мюсюлманска Босна скочи и протестира, защото чу за Сараево.



Ердоган каза, че сърцето му е в онези граждани, които живеят извън Турция. Той търси възстановяване на влиянието на Анкара, в районите, където се е намирала Османската империя.



„Изказванията му към Западна Тракия се превръщат в тенденция през годините”, коментира пред Bulgaria ON AIR председателят на Тракийските дружества Красимир Премянов.

По думите на международния анализатор Боян Чуков нашите власти не защитават нито териториалните, нито материални права на нашите граждани.

"Докато не се уреди въпросът с тракийските българи, винаги ще стои в двустранните отношения. Реакцията на нашето правителство трябва да е такава, че на първо място да са интересите на българския народ", допълни още той.

Ердоган постави 3 важни акцента – дебати за връщането на смъртното наказание, за опазването на културно-историческото наследство в бившата Османска империя и за необходимостта от нов подход към изучаването на историята на Турция. „Газиантеп и Алепо, Ризе и Батуми, Бурса, Кърджали и Скопие.  Физически тези градове са в границите на други държави, но границите на сърцето ни са широки и обхващат и тях. Наша грижа обаче са защитата и опазването на живеещите в тях наши братя и културно-историческото наследство. Защото във всяко кътче от тази география има следи от стъпките на нашите предци, проливали кръвта си там, там са и гробовете им. По земите на 30 държави ние имаме нашите герои и мъченици. Всичко това може ли да бъде откъснато от нас?“, запита риторично Ердоган.



Той продължи словото си с критика на образователната система по отношение на изучаването на историята. „ В продължение на много години изкривената образователна система, действаща в началното и средното училище, в гимназията, внушава на децата ни, че нашата история започва преди 90-те години. В опит да сбъдне мечтата си Ердоган вече вкара армия на територията на 2 от споменатите страни - Сирия и Ирак. Напомняме, че приетият от него преди дни Лютви Местан подкрепи Цецка Цачева за президент.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Природният газ

КЕВР обсъжда поскъпване на природния газ с над 2% през април

Предложението на "Булгаргаз" природният ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се