Свързани новини

28.11.2016 09:31

Доларът изравнява еврото, Тръмп и Йелън притеснени

Видян 2359 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Доларът мина 1,85 лв. - поскъпва рязко - със стотинка на ден, след като Доналд Тръмп беше избран за президент на САЩ. Той е само на 10 стотинки или 5 евроцента, от еврото и съвсем реална е заплахата идния месец да пребори общата валута на ЕС. Освен че изненадаха за „майсторите” на прогнози, които очакваха точно обратното, и че звучи като комплимент в стила на слогана на кандидата: Да направим Америка велика отново, новината не е твърде добра за износителите от доларови икономика и за нас, които потребяваме китайски, турски, корейски, японски, латиноамерикански (банани), щатски и всякакви други извън европейски стоки – от автомобили и тв до домати. Силен долар вдига и цената на петрола, а оттам на бензина и дизела. А по идея би трябвало слабото евро да помага на такива като нас, чийто износ е в евро, ако обаче имат производство и експорт, разбира се.



Президентът Тръмп и шефката на Фед – Федералният резерв, който е нещо като централна банка на САЩ, вече изразиха притеснения от триумфалния ход нагоре на супер силния долар, пише Файненшъл Таймс. Достигнатите висоти са непознати от 2001 г. насам.
Ако добрите данни за американската икономика продължават – например падане на нивото на безработицата и покачване на ръста, очакванията са курсът на долара да бъде укротен с вдигане на лихвите от Фед, прогнозира британският бизнес флагман.



Контрафактор обаче се явява слабия ЕС, който влияе за спад на еврото и покачване на долара и британската лира, която пък бележи 8-годишен връх, ако се вярва на Дейли Експрес. Притесненията са свързани с Брекзит и претоварването на Германия след излизането на британската икономика от Общността. В същото време планираните от републиканското мнозинство в парламента на САЩ данъчни облекчения могат да „изстрелят долара в небето”, прогнозира ФТ.
 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

дева