Свързани новини

05.12.2016 13:07

Ренци е чао, еврото в криза

Видян 2119 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Италианският премиер Матео Ренци получи червен картон от 59,1% от италианците на поискания от самия него референдум за преустройство на тромава държавна машина на Апенините. Вероятно той би спечелил много повече от 40,9%, ако не бе заложил на резултата от допитването до народа, в което се включиха впечатляващите 69% от гласоподавателите, и своята оставка, както по-рано и също погрешно стори и българският му колега Борисов.



Така от наказателния вот се възползва главният поддръжник на НЕ Беппе Грило, който с неговото популистко движение Пет звезди е и основната опозиция на управляващите де юре от 2 и половина години, а де факто от свалянето на Берлускони преди петилетка социалисти. В понеделник президентът Матарела получи официалната оставка на правителството и страната влиза в предизборна кампания с вот, който се очаква да бъде проведен през първата половина на 2017 г. Ако държавният глава все пак успее да състави някакъв кабинет, той ще изкара малко повече от година до редовните избори през пролетта на 2018 г.



Големият губещ от цялата каша е еврото, което – по ирония на съдбата – е управлявано заедно с цялата му зона от друг италианец – Драги – шеф на Европейската централна банка. Без друго доста отслабнала след Брекзит и новината, че Оланд няма да се пробва отново за президент на Франция, единната валута влиза в истинска криза и само 5 цента я делят от долара.



Италия е третата икономика на Съюза след Германия и Франция. А в момента тя е в незапомнена банкова криза, която засяга вече не само Монте деи Паски, но и представената у нас Уникредит. Лошите кредити са над 200 млрд.евро, пише EurActiv, а спасителните средства, които държавата ще трябва да налее в тежко болния финансов сектор се оценяват на поне 40 млрд.евро, които тя няма. В сравнение с нейните проблеми, кризата в Гърция ще ни се стори смешка, пророкуват специалистите. Напомняме, че Италия влезе в лабиринт от отрицателни и нулеви ръстове на икономиката още през 2004 г. – доста преди световната финансова криза.
Топката е в ЕЦБ. Банката ще има борд в четвъртък, на който от поведението на Марио Драги ще се разбере какви и колко големи точно могат да бъдат рисковете за еврото, за Еврозоната, а оттам и за икономиката на България, която без друго очаква почти наполовина по-малък растеж през идната година, а това може да се окаже оптимизъм.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще имате доста неща за уреждане

Днес ще имате доста неща за уреждане. Преди обяд