Свързани новини

16.01.2017 14:46

Геноцид за 19 млн. йеменци, никой не спира Саудитска Арабия

Видян 2554 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

   19 милиона жители на Йемен са пред гладна смърт, алармира доклад на ООН. Без храна, без ток, без пари, без здравни грижи, изложени вече 2 години на непрекъснатите бомбени атаки от самолетите на Саудитска Арабия и САЩ, подкрепени с българско и британско оръжие, местните не вярват в Арабската пролет. Именно от нея преди 6 години започна разпадът на страната. Репортаж на RT от мястото на събитието показа ужасяващата картина в градчето Тухаят на брега на Червено море, което е окупирано от сунитите, подпомагани от Саудитска Арабия.



Именно ключовото положение на страната като вход на Персийския залив е причина за наглото нашествие на ислямисткия спорсор Саудитска Арабия срещу нея. Родината на кафето Мокка, която векове наред е не просто ключово място за Близкия Изток, но и просперираща страна, за 6 години Арабска пролет е напълно разорена, а хората буквално гладуват. Светът обаче не обръща внимание нито на масовите убийства като например бомбардираната траурна процесия от 110 мирни граждани, последвана от още няколко подобни инцидента, нито на масовата мизерия на населението.



Преди прехрана е можела да се осигурява поне от морето, което изобилства от риба. Първата работата на саудитите, когато окупират брегова ивица в Йемен е да изгорят лодките на местните хора. Така са ги обрекли на гладна смърт. Някогашните яки рибари днес са кожа и кости, но костите не ги носят, понеже са деформирани и мъжете се придвижват основно с пълзене.
Главните жертви на войната са 1,5 млн. малки деца, които са в абсолтюно безнадеждно положение, но това не трогва нито световните медии, нито големите неправителствени организации, които организират хуманитарна помощ. 3 милиона души са вътрешните бежанци, които обаче няма къде да отидат, понеже лодки нямат, а на сушата имат ход само към Саудитска Арабия, където ги чака обезглавяване, понеже не се подчиняват на местния мракобесен режим.



Трябва да се припомни, че при соца България строеше училища, болници, заводи, пристанища в Йемен, където създаде модерна за времето си образователна и здравна система. Сега, също както на друго място, където го направихме – Афганистан, „демократичните промени” унищожиха всичко това. Вече 2 години здравната система в Йемен не работи, също като образователната, спрени са социалните грижи. Няма реално действащо правителство.



Нещо повече, Саудитска Арабия нарочно влошава хуманитарната криза, също като ислямистите в Източно Алепо държи под ключ помощите, идващи от ООН, съзнателно обрича йеменците на гладна смърт, анализира проф. Джамал Уаким от Ливанския университет в Бейрут – един от най-вещите познавачи на темата. „Саудитците го наричат политическа стратегия за икономически начин, а аз го наричам ГЕНОЦИД”.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



- Мамо, излизам. Да купя ли нещо?

- Купи си апартамент и се махай! На 45 си вече.

към хороскоп хороскоп

близнаци