Свързани новини

07.03.2017 14:35

Квадрат 500 протече

Видян 2192 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Година и 8 месеца след откриването си с инвестиция от 27 млн. лв. от кабинета Борисов 2, Квадрат 500 аварира за втори път. Двете уреднички в Националната галерия - Искра Захариева и Мария Димитрова, разкрили мащаба на климатичната авария пред художника Недко Славов са внезапно пенсионирани заради „нелоялност”.



Те са получили известията си миналата седмица, малко след като случаят доби популярност, благодарение на публикацията на твореца във Фейсбук. Въпреки че и двете жени са отскоро в пенсионна възраст, те са единствените от много служители с подобен статут, споходени от спешната мярка. От коментар на директорката Слава Иванова пред Нова телевизия стана ясно, че ставало дума за уронване на „престижа и името” на Националната галерия, чиито служители трябвало да бъдат „лоялни към каузата ѝ”.
Авария на климатиците в студените януарски дни и излагане на резки температурни амплитуди обаче уврежда над 10 творби в музея. Най-тежко е положението на най-старите произведения от фонда за чуждестранно изкуство от XV-XVI век в шеста зала. Разходка в музея показва, че щетите не се ограничават само до тях, нито до по-старата сграда на Галерията за чуждестранно изкуство.
Недко Солаков публикува в социалната мрежа снимки на някои от картините, облепени със защитна японска хартия, която да спре падането на живописния слой. Едва след неговата реакция във Фейсбук няколко от тях бяха свалени за спешна реставрация.
Галерията даде различни обяснения, но основното дойде пред БНТ, когато Иванова призна, че музеят е останал недовършен. Основната климатична инсталация в бившата Галерия за чуждестранно изкуство - ключово изискване за съхранението на ценни произведения - не е подменяна от 1985 г. и макар че обновяване се предвиждало по проект, това „би могло да стане” едва с построяването на Южното - четвърто крило на Квадрат 500.



А дотогава в никакъв случай не мога да гарантирам, че при подобни климатични условия няма да се случи нещо подобно, каза още Иванова. Според нея никой не е виновен, че мегамузеят - една от знаковите инвестиции на Вежди Рашидов - е приет и открит, без да се гарантира сигурността на ценностите, които ще съхранява.



19’ припомня, че това не е първият случай, в който Слава Иванова освобождава служители, дръзнали да говорят за заплахите над културното наследство.



През юли миналата година уволнението на Владимир Руменов, активист срещу спорните поправки в Закона за паметниците на културата, предизвика един от големите скандали във втория мандат на Вежди Рашидов. Тогава известният куратор Мария Василева заяви, че Слава Иванова я е освободила след отказ да промени медийната си позиция по същия въпрос, пише Дневник. Галерията отрече и в двата случая, но Руменов бе върнат на работа. Иванова бе назначена от Вежди Рашидов с конкурс, в който бе единствен кандидат и веднага влезе в конфликт със синдикатите.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате своите идеи и мисли

Днес може да изпитате повече свобода да изразявате