Свързани новини

12.05.2017 11:27

Юнкер: Румъния влиза в Шенген, България – не

Видян 3191 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Председателят на ЕК Жан Клод Юнкер поиска Румъния в Шенген, без да обелва и дума за България. Това стана, след като миналия понеделник Дойче Веле първо пусна информация, според която Букурещ до дни ще бъде поканен в зоната без граници на ЕС, за разлика от нас, както 19 минути надлежно цитира.


„През последните 10 години Румъния положи значителни усилия за реформата на съдебната система и в борбата с корупцията, но приключването за нея на мониторинга не трябва да означава прекратяване или оттегляне на реформите", заяви европремиерът.


Той отбеляза, че Румъния трябва да стане член на Шенгенското пространство „възможно най-скоро”, тъй като нейното място в него е "заслужено".


За България в речта му дори не стана дума, което ясно подчертава къде сме ние. Независимо от потупванията и поздравителните телеграми.


Юнкер обаче ни размаха индиректно пръст: „Механизмът за сътрудничество и проверка (МСП) е добре замислен и не трябва да бъдат въвеждани нови критерии и изисквания, освен вече съществуващите”.


Той изрече всичко това на пленарно заседание на парламента в Букурещ, като добави, че Румъния „заслужава мястото си в Европейския съюз и в Шенгенското пространство”, предава Agespres.


Още във вторник миналата седмица 19 минути изведе като заглавие: „Германия: Борисов е част от „превзетата държава”, аут сте от Шенген, а Румъния влиза”. Прогнозата, която се оказа реалност, бе дадена пред немската правителствена медия от фондация Фридрих Науман чрез нейния представител Даниел Кадик: „Индикаторите за развитие съвсем ясно показват, че Румъния е много по-напреднала от България. Това не си го измислям аз, вижда се ясно от докладите на ЕК - например по отношение на борбата срещу корупцията. През последните години Букурещ положи много усилия в тази насока. За разлика от София. Румъния изпреварва България и в икономически план. Впрочем, в дипломатическите среди отдавна се обмисля дали вече не е време двете страни да бъдат разглеждани поотделно. Премисля се например дали Румъния да не бъде допусната в Шенген сама, без да изчаква България - като един вид награда за нейните усилия и същевременно размахване с пръст към България”.


Думите почти 1 към 1 бяха цитирани дни по-късно от премиера на Европа Юнкер.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

козирог