Свързани новини

01.06.2017 13:40

ГЕРБ пусна Наглите със закон

Видян 3261 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

     Мнозинството на ГЕРБ в предишния парламент е помогнало на двама осъдени за отвличания от бандата Наглите да успеят да поискат и получат разрешения от съда да излязат предсрочно с мотив, че се били превъзпитали. Припомняме, че адвокатите на  Ивайло Евтимов-Йожи и Любомир Димитров-Гребеца от емблематичната групировка Наглите, извършвала отвличания на знакови фигури сред които Ангел Бончев и съпругата му Камелия, Георги Георгиев-Пурата, Васил Маникатов, Киро Киров, Борислав Атанасов и Румен Гунински-младши и други подадоха молби за предсрочното им освобождаване от затвора. Това се случи 7 г. и половина след арестите и точно 3 г. след окончателните им присъди от ВКС. Йожи беше осъден на 18 години затвор, а Гребеца на 10 години.
От престъпната банда 18-годишни присъди излежават в момента още Прокопий Прокопиев- Културиста и Даниел Димитров- Релето.
 Скандалните поправки в Наказателния кодекс са приети в предпоследния работен ден на миналия парламент с изменения в преходните разпоредби на Закона за изпълнение на наказанията. Лично правосъдният министър в правителството ББ2 Христо Иванов предлага  скандалните поправки. На 20 ноември 2015 г.  Иванов предлага серия от поправки в българското законодателство, които правят възможно двама от групата за отвличания Наглите да поискат предсрочно освобождаване. В отговор на дългогодишни критики на Съвета на Европа Министерство на правосъдието предлага нормативни мерки срещу пренаселеността и лошите условия в затворите, гласи заглавието на подробна информация, която   правосъдното министерство разпространява до медиите.
Предложенията на бившия правосъден министър Иванов срещат широка подкрепа от страна на фамозния Български хелзинкски комитет. Дискусия по поправките почти няма, защото общественото внимание тогава е приковано от факта, че в работната група в Министерството на правосъдието участие взема и сдружение на затворници от Централния затвор в София, чийто лидер е австралийският гражданин Джок Полфрийман, който излежава присъда за убийството на студента Андрей Монов.



Наследилата го на поста Екатерина Захариева доразвива промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), в Наказателния кодекс (НК) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Захариева предлага сериозно либерализиране на режима за предсрочно освобождаване на осъдени за лишаване от свобода. Любопитво буди фактът, че  поправките са приети окончателно в последния работен ден на предишния парламент (ББ2), чийто председател беше сегашният правосъден министър Цецка Цачева. Измененията са публикувани в Държавен вестник през февруари 2017 г., а месец по-късно адвокатите на Гребеца и Йожи вече са готови с исканията за условно предсрочното им освобождаване.



Изключително интересен е коментарът на новия правосъден министър Цецка Цачева във връзка с разразилия се скандал. Цачева, гласувала ЗА Наглите, призова съдът да отсъди според очакванията на обществото. Изказването й е смущаващо,  тъй като у нас има разделение на властите. В същото време призивите за правораздаването под влиянието на общественото мнение, противоречат на абсолютно всички принципи за върховенство на закона. Думите на Цачева все пак дадоха своето отражение след като днес Апелативният съд в София отмени определението на СГС и остави в затвора Любомир Димитров - Гребеца. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.



 В момента няма информация – колко общо са лишените от свобода, които подобно на Наглите, вече са поискали от съда да бъдат освободени предсрочно, благодарение на поправките, които едва ли са случайно приети в последния ден на правителството ББ2.
Изглежда лафът на премиера Бойко Борисов от времето, когато беше главен секретар на МВР: „Ние ги хващаме, те ги пускат” вече може да се трансформира в: „Ние ги хващаме, ние ги пускаме”.







Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

дева