Свързани новини

06.06.2017 14:16

20 пъти повече оръжие сме изнесли за Катар

Видян 2282 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

    Два огромни скандала отекват в България след прекъсването на дипломатическите отношения на арабските държави с Катар. Защото се оказва, че от една страна само там имаме посолство от възловите сунитски монархии в Залива – вече сме писали по проблема, че кой знае защо нямаме мисии нито в решаващия Риад, нито в Емирствата, които са гръбнакът на новия съюз МЕТО, наричан още арабското НАТО. Нямаме посолство и в република Ирак, независимо, че незнайно по какви причини имаме търговски представител в представяния за независим Иракски Кюрдистан, чийто „президент” беше на тайна визита в София преди броени дни, разкрита от собствената му преса и – благодарение на нея от депутатката от БСП Елена Йончева. Дали пък и там не търгуваме с оръжие?
От друга страна, износът ни на спец.продукция за уличения в поддържане на тероризма Катар България е постигнал истински рекорд по износ на оръжие. Близо 20 пъти (!!!) е ръстът на експорта ни – от 226 700 евро до 3 700 000 евро, пише Студия Трансмедия. Основното направление, по което е доставяно оръжие за Катар е т.нар. ML4. Това включва бомби, торпеда, реактивни снаряди, ракети, други взривни устройства и заряди, и оборудване и принадлежности за тях.



Но тези стойности са като малка сметка в супермаркет в сравнение със сделките, които са сключени със Саудитска Арабия. За страната на шейховете, която е лидер на скъсалите дипломатически отношения с Доха, е изнесено оръжие за 92 млн. евро. При предварителни заявки за 101 млн. евро. За Саудитска Арабия са доставяни гладкоцевни оръжия с калибър 20 mm или по-голям, други оръжия или въоръжения с калибър по-голям от 12.7 mm, пускови установки и принадлежности, както следва, и специално предназначени за тях компоненти, бомби и др.



Напомняме, че страни като САЩ още при Обама спряха износа на военна продукция за Риад, понеже осъдиха гнусната война, която тя води без разрешение от ООН в съседен Йемен, което пък предизвика угжасяваща хуманитарна катастрофа с над 3 млн. гладуващи, предимно деца и жени.



Увеличението е близо четирикратно в сравнение със сделките от 2014 г. Тогава за Саудитска Арабия реалните транзакции са за 29 млн. евро.



А част от изнесеното въоръжение за сунитските монархии се видя при кадрите от изоставените складове за муниции на терористите при бягството им от Алепо след освобождението на сирийския град от руснаците и армията на Асад.
Голям купувач на българско въоръжение е и друг участник в дипломатическия конфликт с Катар – Египет. Страната, която също скъса отношеня с Доха и е в пряка връзка с Москва, е купила оръжие за малко под 9 млн. евро през 2015 г. при заявки за малко над 13 млн. евро. Година по-рано Египет е бил сред основните дестинации за износ на българско въоръжение – осъществени сделки за 36.5 млн. евро при 51 млн. евро заявки.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Алиса в страната на чудесата

Алиса в страната на чудесата се завръща

Колибри предлага на читателите ...

реклама

към тв програма тв програма

bTV Cinema 24 март 21:00ч.

Добрият лъжец

Режисьор: Бил Кондън
В ролите: Иън Маккелън, Хелън Мирън, Йоханес Хаукур Йоханесон, Ръсел Тови, Джим Картър, Фил Дънстър, Александър Йованович и др.

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.