Свързани новини

07.06.2017 14:36

12 убити и десетки ранени в парламента на Иран

Видян 1457 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Най-малко 12 души са били убити, а десетки са ранени при стрелба и атака с бомба в иранския парламент и в мавзолея на Хомейни от атентатори, преоблечени като жени. Информацията е от лекарите, пристигнали спешно на място, цитирани от АФП. И за двете нападения е обвинена Ислямска държава. Първо нападател е открил огън по охраната в сградата на парламента и е забегнал, пише местната агенция ФАРС. Засегнати са най-малко четирима, сред които „обикновени посетители, бодигард и друг служител”. Охранителят е издъхнал от раните си, свидетелстват депутати. Мъж е арестуван, докато се опитал в парламентарните салони.


Според депутата Елиаз Хазрати едновременно с това имало трима нападатели вътре в зданието, които били въоръжени с 2 Калашников и пушка. „Всички бяхме шокирани и изплашени. Видях двама от мъжете да стрелят”, разказа журналист, присъствал на атентата пред Ройтерс. Според депутати стрелбата продължила доста време. Членовете на парламента били затворени в пленарната зала под ключ, за да не пострадат. Специалните части за антитероризъм на Техеран – НОПО, заели позиции в сградата. Агенции разпространиха информация за отвлечен депутат.Терористите са обстрелвали и хора покрай сградата от 4-ия й етаж, където единият се самовзривил. Жертвите в тази гореща точка се оценяват поне на 7.


Едновременно е атакуван и мемориалът на Рухолах Хомейни – водачът на ислямската революция в страната. И там единият от тримата или четиримата нападатели – броят е различен според различните агенции, се самовзривил, след като убил охранител и градинар и ранил още поне четирима души. Спецчастите са обезвредили и заложена в мавзолея бомба.


Арестувани са членовете на трета терористична група, преди да успеят да атакуват още един знаков обект в Техеран.


Напомняме, че Иран е основен воюващ в Сирия, заедно с Русия, където за броени месеци ИД беше стеснена само в Идлиб, Ракка и още 1 град, при положение, че преди година държеше огромна част от територията на страната. Припомняме също, че основна цел на посещението на Тръмп преди дни в Саудитска Арабия и Израел беше да консолидира усилията им срещу третия голям играч в Близкия Изток, който е Техеран. Американският президент остро критикува политиката на Обама, който постигна сделка с Иран и вдигна ембаргото срещу страната, както и спря доставките на оръжия за Риад. Тръмп основа сунитско НАТО, очевидно насочено срещу шиитския гигант  - Техеран, и поднови доставките на спецпродукция за саудитците.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.