Свързани новини

19.06.2017 09:56

Влизане в Шенген през 2017 г. поисках от Юнкер, каза Станишев

Видян 1740 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Преди дни имах среща с председателя на ЕК, на която поставих и въпроса за присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство. И според ЕС и ЕП, ние сме изпълнили всички критерии за това. Не е логично държавата, председателстваща Съвета на ЕС, да е извън Шенген. В лицето на Жан-Клод Юнкер имаме силен съюзник и при добре организирана офанзива от страна на България, можем да постигнем тази цел още преди края на годината“, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в предаването Седмицата на Дарик радио.


19 минути напомня, че преди месец Юнкер обеща на Румъния час по-скоро да влезе в Шенген, но пропусна да спомене България, с която винаги Букурещ върви в двойка за същото. Нещо повече, премиерът на ЕС изтъкна, че ще бъде запазен механизмът за мониторинг заради проблеми с правосъдието и корупцията, а ние оставаме единствената страна под наблюдение.


Станишев изведе като приоритет и присъединяването на България към ERM II – така наречената „чакалня“ на еврозоната: „Нека бъдем в интеграционното ядро на ЕС и да отстояваме гласа си в общностните институции. Иначе винаги ще има стремеж към изграждане на стени, например между членовете на Валутния съюз и страните извън него. България изпълнява условията за ERM II и заради борда можем лесно да влезнем там, но държавата ни трябва да има национална програма как се справяме с повишаването на жизнения стандарт.“


Попитан за приоритетите на България като председател на ЕС, Станишев посочи връщането на Черно море в европейския дневен ред, темата за Западните Балкани и развитието на Дунавската стратегия, като имаме предвид, че след нас шефове на ЕС ще бъдат Австрия и Румъния, които също са дунавски страни. Това е шанс за западналата Северна България до получи инвестиции, смята Станишев.


Той внимателно разкритикува позицията на Борисов по Турция: „Споразумението за мигрантите е ключов въпрос в тях, но то не може да служи като разменна монета да си затваряме очите за неспазването на човешките права и потъпкването на демокрацията.


Предстоящата визита на новоизбрания премиер на Р Македония Зоран Заев в България следващата седмица, Станишев коментира като ясен знак за добросесъдски взаимоотношения: „Това е второто му посещение зад граница след Брюксел”.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

водолей

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден план днес

Вашият нестандартен подход ще ви изведе на преден