Свързани новини

20.06.2017 13:27

Йълдъръм: Газопроводите през България ще гарантират енергийната сигурност на ЕС

Видян 875 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви пред своя гръцки колега Алексис Ципрас, че газопроводите, които ще пресекат българската територия ще осигурят енергийната сигурност на Европейския съюз. Министър-председателите на Гърция и Турция Алексис Ципрас и Бинали Йълдъръм обсъдиха в Атина продължаването на газопровода „Турски поток“ на гръцка територия. Това се казва в съвместно изявление за пресата, цитирано от БГНЕС.


Ципрас заяви, че расте сътрудничеството между двете страни в области, имащи стратегическо значение не само за тях, но и за региона, за Европа и за европейско-турските отношения.


„В енергийния сектор нашето сътрудничество в изграждането на тръбопровода TAP/TANAP е основа за развитието на така наречения „Южен газов коридор“, с отклонения за всички балкански държави. В същото време, в рамките на многовекторната енергийна политика, която ние подкрепяме, двете страни активизираха диалога за удължаването на тръбопровода „Турски поток“, заяви гръцкият премиер.


Ципрас отбеляза, че Трансадриатическият газопровод /ТАР/ се изгражда с бързи темпове. Турският премиер потвърди, че двете страни продължават сътрудничеството в енергетиката.


„ТАР е продължение на газопровода TANAP. ТАР отива към Италия и се реализира, и ние реализираме съвместен проект за газопровод с Русия“, каза Йълдъръм. „Вярвам, че със завършването на тези проекти за тръбопроводи, които ще пресекат българската и, възможно, гръцката територия, ще се осигури безопасността на доставките на енергийни ресурси в страните от Евросъюза“, каза турският премиер.


„Турски поток“ е нов експортен газопровод от Русия за Турция по дъното на Черно море. Той се изгражда на мястото на „Южен поток“, който Русия прекрати заради некоструктивната позиция на ЕС.


През май 2017 г. „Газпром“ стартира строителството на морския участък от „Турски поток“. Първата отсечка от газопровода е предназначена за доставката на „синьо гориво“ за турските потребители, втората – за газоснабдяването на страните от Южна и Югоизточна Европа.


Мощността на всяка от отсечките е 15,75 милиарда куб.м. газ годишно. Строителството на „Турски поток“ трябва да приключи в края на 2019 г. Русия многократно е подчертавала, че ще започне изграждането на отсечката за ЕС, само ако има твърди гаранции от Брюксел.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

Дан Колов оживява и възпитава в детска книга

"Много се вълнувам да споделя с вас, че на ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

дева

Днес може да се чувствате малко по-странно

Днес може да се чувствате малко по-странно и да ви се