Свързани новини

26.06.2017 09:29

Небостъргач градят на ъгъла на България и Петко Тодоров

Видян 2466 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

  След като гл. архитект отказа небостъргач да заличи единствената градина до бул. България, застроителите от НИКМИ натискат район Триадица. Здравко Здравков влезе в обречена битка с проект за пореден небостъргач в София - този път на бул. България и Петко Ю. Тодоров. Там известната строителна компания НИКМИ иска да прави 44-етажна сграда. Теренът по принцип се води част от зелената система на София. Според Здравков с помощта на поредица от вратички в нормативната уредба инвеститорът е преодолял пречките пред намеренията си. Има решение на ВАС, което задължава главният архитект да допусне проекта. Той вече веднъж е отказал да се подчини на решението и в края на миналата година е бил глобен с 1000 лв. - санкция, която обжалва.


Сагата с имота започва през 2007 г., когато НИКМИ купува терена в Стрелбище. Според действащия тогава общ устройствен план имотът попада в зона за „обществено обслужване”, в която могат да се строят сгради до 20 м. Няколко месеца по-рано обаче Столичният общински съвет е започнал да подготвя изменения в ОУП, които са окончателно приети през 2009 г. С тях имотът на НИКМИ придобива статут на локална градинка, на която могат да бъдат разположени само кафене, тоалетна или църква. Инвеститорът обаче подготвя междувременно свои промени на плана за регулация, с които окрупнява терена от 4 на 3 парцела, позовавайки се на спорен текст. Така имотът му вече попада в друга категория – „смесена многофункционална зона”. Този вид зони позволяват строителство на сгради без лимит на височината (подобна схема бе използвана при Царските конюшни).


През 2011 г. тогавашният главен архитект на София Петър Диков отказва да одобри проекта за нова регулация на НИКМИ, защото не отговаря на устройствения план. Компанията обаче обжалва отговора му в Административен съд - София, и след като той отхвърлят жалбата й, случаят преминава в компетенциите на ВАС. Висшите магистрати отменят заповедта на Диков и връщат казуса за повторно решение. През 2013 г. общината отново отказва да приеме предложението на НИКМИ и съдът връща въпроса за ново разглеждане от общината. В края на м.г. ВАС решава, че проектът на инвеститора трябва да бъде одобрен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева