Свързани новини

04.07.2017 15:40

Габриел мина с рамо от ПЕС

Видян 2109 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Европейският парламент одобри  Мария Габриел по баща Неделчева за еврокомисар по цифровизацията.


При тайното гласуване във вторник в Страсбург Габриел получи 517 гласа подкрепа, против бяха 77 евродепутати, а 89 се въздържаха, предаде кореспондентът на БНТ Десислава Апостолова. Габриел е спечелила над 75,5 на сто от гласовете на евродепутатите, при необходим праг от 67%, което означава, че тя е получила подкрепа и от страна на представителите на ПЕС.


Очаква се писмото с резултата да бъде изпратено на Съвета до края на седмицата, а Габриел да заеме поста за следващото седмично заседание на еврокомисарите идната сряда. Предполага се, че тогава ще стане ясно и коя политическа група в ЕП как е гласувала за нашенката.


След като бъде утвърдена от Съвета на ЕС (очаква се това да стане до края на седмицата), тя ще стане третия български еврокомисар, с мандат до средата на 2019 година.


„Пожелавам ѝ успех на тази изключително отговорна позиция. Винаги съм бил убеден в нейните качества и упорит труд”, написа във Фейсбук премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. „Сигурен съм, че Мария за пореден път ще докаже силата на България в Европа и ще покаже изключителни резултати за единния цифров пазар”, добавя той.


Председателите на Европейския парламент и на Европейската народна партия Антонио Таяни и Жозеф Дол също поздравиха Мария Габриел.


„Мария получи силната подкрепа на ЕП”, отбеляза Таяни в Туитър.


„Уверен съм, че тя ще покаже професионализъм и отдаденост за постигането на единния цифров пазар в ЕС”, допълни Дол.


Припомняме, че 19 минути писа - изслушването на Мария Габриел пред евродепутатите бе на 21 юни т.г., а отзивите бяха определени като добри - координаторите на всички групи приеха писмо с препоръката Габриел да бъде подкрепена на пленарното заседание през юли.


 


Габриел беше предложена кабинета Борисов 3 и впоследствие номинирана от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер за поста комисар по дигиталната икономика и дигиталното общество. Ресорът се освободи, след като Гюнтер Йотингер зае овакантеното място на Кристалина Георгиева, която отговаряше за бюджетната политика, но подаде оставка в края на октомври м.г.. Немецът бе натоварен с дигитализацията, която е определяна като един от приоритетите на ЕК.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

дева