Свързани новини

13.07.2017 12:59

500-1200 лв. и екстри, ако полетът се забави

Видян 1259 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Не само в България, но и в цяла Европа поради все повечето компании и полети, има големи забавяния. Природните явления, които се разбушуваха силно през последните месеци и години, също пречат на авиацията. Във всички случаи обаче закъсненията трябва да се компенсират и за това си има въведени категорични европейски правила, които обаче малко от нас знаят. А в навечерието на топсезона на отпуските са супер важни.


За всяко закъснение на отлитане над 2 часа, всеки пътник трябва да получи от авиокомпанията, която му е продала билет, хотел, храна и напитки. Освен това, тя трябва да го компенсира финансово при закъснение на пристигане. За два до три часа то е 250 евро, за три до четири часа е 400 евро и 600 евро за четири и повече часа. При забавяне на отлитане над 5 часа всеки има право на отказ от полета и компенсиране на цялата цена на билета, но това обикновено е по-неизгодно от 600 евро за вътрешно европейските дестинации и Средиземноморието.


При нарушени права, веднага след полета трябва да изпратите жалба до превозвача и до контролния орган по гражданската авиация за български и до Европейския потребителски център за услугите на останалите авиокомпании от ЕС. В срок до 70 дни трява да получите компенсациите си. Практиката показва, че те се дават винаги. Ако искате нещата да станат по-бързо, вече има немалко международни сайтове, които срещу комисионна уреждат скоростно нещата и на клиента не се налага да се мъчи с административните грижи. Само екстремни явления като тероризъм, пожар, изригвания на вулкани, сблъсък с птици са причина авиокопаниите да не изплатят дължимите обезщетения, защото в тези случаи има форцмажорни обстоятелства и вината не е тяхна.


Практиката показва също, че компаниите масово не спазват изискването за даване на храна и вода и осигуряване на хотел при закъснения над 2 часа за отлитане. Само 46% от пътуващите са ги получили, сочат данните на статистиката, въпреки категорините разпоредби на европейските регламенти.


В активния летен сезон често се случва и да се изгуби багаж, като процентът се качва над стандартните 9%. Трябва да знаете, че куфарът се смята за изчезнал, ако не пристигне до 3 седмици. В този срок идват 95 на сто от багажите, които първоначално се смятат за изчезнали. Ако това все пак стане, може да се получи обезщетение до 1200 евро, но за дамите е важно да знаят, че в никакъв случай не бива да слагат по-скъпи бижута и часовници в багажа, който пускат за товарене, а да ги вземат със себе си в ръчния на борда.


Компенсации се дължат на пътниците и за повреден багаж. Жалбата се подава до 7 дни и в повечето случаи се равнява на стойността на куфара, сака или чантата с тази подробност, че е добре да има платежен документ за тях.


Отказът на достъп по самолета по някакви причини от страна на авиокомпанията също подлежи на компенсиране от 125 до 600 евро, припомня сайтът pariteni.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

рак

Настроението ви ще е чудесно

Настроението ви ще е чудесно, а това ще ви помогне