Свързани новини

29.08.2017 14:11

Дончев: Приличаме на Дивия Запад

Видян 1282 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Приличаме, за съжаление, на Дивия Запад. Така коментира в ефира на Би Ти Ви случая със стрелбата в Брегово вицепремиерът Томислав Дончев.


„Аз съм против телевизионното правосъдие. Но това напрежение тлее. Става дума за хора от различни поколения, с различни ценности”, подчерта Дончев. „Освен полиция ни трябва още ефикасно и бързо правосъдие”.


Случаят в Брегово е поредният случай, който може а предизвика етническо напрежение. Той се случи в петък, когато собственикът на кафе-машина Венцислав Бордияшев стрелял с въздушна пушка срещу три деца, тъй като парите от машината редовно били прибирани. Според Бордияшев той е стрелял във въздуха, а детето пострадало при рикошет.  Пострадалият 15-годишен младеж твърди обратното. Брегово застана зад собственика и събра подписи в негова защита.


Според Томислав Дончев днешната реалност се дължи на политиката през предходните 20 години. „Не можем до всеки човек да сложим полицай, но вече има 1000 новопостъпили в МВР”, добави той. Той поясни и мерките на държавата, която обеща от 15 септември да се направи всичко възможно всички деца да тръгнат на училище. Ангажирани са социални работници, учители и т.н. „Какво става с дете, което не ходи на училище? То става или клиент на социалните служби, или на прокуратурата”, заяви Дончев. Вицепремиерът обеща и промяна във финансирането на училищата, според която сега „парите следват детето”.  


Държавата ще изкупи дълговете на „Дунарит”, коментира Дончев и случаят с военно-промишленото предприятие. „Не ме вкарвайте в интригата коя фабрика на кого е. На първо място са работниците. Държавата е водена от тези мотиви за решението да си върне собствеността върху предприятието, подчерта той.


 


Цялата държава се мобилизира срещу отпадането на ученици, каза още Томислав Дончев пред БиТиВи.


Според него една от грешките в годините назад е, че за обхващането и насърчаването на децата да бъдат в училище се разчиташе основно на педагогическия персонал. Тук трябва да е ангажирана цялата държава, защото това е първостепенен приоритет”, подчерта вицепремиерът.


„Ако дете, което днес трябва да е в първи клас, но не отиде на училище, след години то не може да пише, да чете, не е интегрирано в обществото и няма усет за правила. Пред себе си има 2 перспективи – или да е клиент на социалната система, или на прокуратурата и правоохранителните органи. Това не трябва да се допуска, затова говорим за мобилизация на целия държавен апарат – учители, директори, служители на общините и на областните администрации, социални работници плюс МВР”, изтъкна вицепремиерът.


„Не само ромчета не ходят на училище. Огромата част от незаписаните имат такъв етнически произход, но не е честно, че само ромчета не ходят на училище”, допълни Дончев.


 


По думите му всеки случай е различен. „Някои семейства не пращат децата си на училище, защото за тях образованието не е ценност, други – заради предразсъдъци, свързани с конкретната възраст и отношения с деца от другия пол, трети не ги пращат поради притеснението, че не могат да ги облекат прилично. Затова цялата тази армия от държавни чиновници от различни институции е мобилизирана и съм убеден, че ще има ефект по отношение на вкарването на децата в класната стая”, категоричен беше вицепремиерът.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

водолей

Съвсем не лош ден

Съвсем не лош ден, макар че може би ще се наложи дълго