Свързани новини

29.08.2017 16:48

Конфликт между България и Сърбия, вещаят от САЩ

Видян 1290 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Сръбско-македонският дипломатически скандал, който избухна неотдавна между двете републики, бивши членове на съюзна Югославия, вече е на път да затихне. Но с това не се решават главните проблеми на региона.


След срещата на двамата премиери- Ана Барнабич и Зоран заев през уикенда в албанския град Драч, нещата изглежда се регулират. Сръбските дипломати се върнаха в посолството в Скопие, пише "ЕА Дейли".


Обществеността в Сърбия обаче и до сега няма пълна информация какво точно доведе до конфликта и дали разузнавателните действия срещу сръбските дипломати са истинската причина.


Според Стефан Гаич, сръбски експерт-политолог от Института по европейски проучвания в Белград, корените на проблема могат да се търсят още през 2014 година, когато Джордж Фридман, шеф на "Стратфор", наричано още пресслужбата на ЦРУ заявил в Белград: Вашият проблем е България".


"Българите и през Първата, и през Втората световна война се биха срещу нас, бяха и срещу руснаците. Българският цар е от немска династия -Сакс Кобург Гота и сега, както и тогава идеята е да се настроят едни срещу други двете държави- България и Сърбия", твърди Гаич.


Сръбският експерт смята, че едно такова развитие на събитията би било истинска катастрофа. "Днес България е напусната от 2 милиона работоспособни хора, на възраст 20-40 години, а правителството се опитва да влезе в Македония с подписания наскоро договор между Скопие и София. А и в Македония не обичат българите заради окупацията през Втората световна война", твърди той.


Гаич напомня, че руската позиция е твърда защита на сръбските интереси и че Москва няма да допусне разделянето на Македония между България и Албания. "Лично Сергей Лавров предупреди през 2015 година София да не си прави илюзия, че такова разделение е възможно", каза още сръбският експерт.


Той припомни, че сърбите са единственият абсолютно проруски народ на Балканите и са много важни за Русия. "Ако Русия загуби Балканите, тя ще загуби и Турция. Затова районът е приоритетен за Москва и тя няма да го даде така лесно", смята Гаич.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

рак

Интуицията ви ще бъде особено силна днес

Интуицията ви ще бъде особено силна днес, което ще ви