Свързани новини

04.09.2017 11:55

Манолова: Да се забрани отдаването на чужди земи под наем

Видян 1214 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Ще предложим законово да се забрани отдаването на чужди земи под наем. Това каза омбудсманът на Република България Мая Манолова в предаването „Денят започва“ по БНТ за „белите петна” и „черните дупки” в законите за земеделските земи.


„Изготвих законодателни промени с моя екип, които бяха съставени в тясна връзка с експерти от Министерството на земеделието. Те имат своята готовност да обявят тези промени за обществено обсъждане и да започне законодателната процедура, но това би отнело много време. За това се наложи днес да свикам дискусия, в която ще участват засегнатите страни, Службата по вписванията, Нотариалната камара, Земеделските служби, Министерството на земеделието и народни представители от земеделската комисия“, каза още тя.


Манолова уточни, че в новите промени изискване ще бъде единствено собственикът или лице, което е упълномощено от него, да могат да отдават земята под наем. „След това нотариусът ще бъде длъжен да проверява съдържанието на договора. А в Службата по вписванията ще се върне изискването да предоставяне на скица. Земеделските служби вече ще имат правото да отказват регистрирането на договор, когато са представени два договора за едни и същи имоти. Ще предложим и таксите за вписванията да не стават по-високи от сегашните, за да не бъдат допълнително натоварени земеделските собственици. Предвидили сме и ред за вече вписаните договори, защото те са истинският проблем. Ще трябва собствениците да потвърдят договора от едномесечен срок, а в случай, че не го направят ще има служебно отписване на вписаните договори“, обясни тя.


Манолова уточни, че в момента има законова възможност за опити за кражби в земеделските земи, което става възможно заради пропуски в законодателството. „Образно ги нарекохме „черните дупки“, които дават възможност за посегателство върху „белите петна“ в земеделието. Според българското законодателство в момента няма проблем да бъде дадена под наем чужда вещ. Измамите се случват, като фирми измамници отдават под наем земите на земеделски собственици на свързани с тях лица и без проблем заверяват договорите пред нотариус, тъй като той не проверява съдържанието на акта. След това ги вписват в службите по вписвания, където удобно е отпаднало искането за скица, в която е посочен истинският собственик. И финално този договор отива в Общинската земеделска служба, където наемодателят и наемателят го вписват. По този начин истинският собственик в крайна сметка не се води ползвател и спокойно може да се получи така, че той да обработва земята, а друг да взима евросубсидията и различните форми на подпомагане. А това е скандално, защото това са законови възможности, които водят до брутално нарушение на основно конституционно право - правото на собственост. Само в област Монтана опитите за заграбване от измамници на земеделски земи са близо 20 000 дка. Такива сигнали имаме от всички кътчета на страната“, каза Манолова.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец

Днес може да се сблъскате с предизвикателства

Днес може да се сблъскате с предизвикателства, които