Свързани новини

23.09.2017 09:46

Мадрид изпрати още полицейски части в Барселона

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

 Противостоянието между испанското и каталунското правителство относно плановете за провеждане на референдум за независимост в автономната област продължава, като Мадрид потвърди, че е изпратил допълнителни полицейски части от цялата страна, „за да помогнат на каталунската полиция да поддържа законовия ред“, пише британското ляво издание Morning Star.


Признанието потвърди слуховете, които се носеха в четвъртък, че яростните протести срещу намесата на министър-председателя на Испания Мариано Рахой срещу провеждането на референдума на 1 октомври са изплашили Мадрид, който е решил да изпрати полицаи от други части на страната, за да е сигурен, че те ще прекършат евентуално неподчинение, предаде Фокус.


 Местната полиция е показала колебания да разпръсне тълпите, които се събраха за яростен протест в регионалната столица Барселона, заради конфискацията от страна на испанското правителство на 10 милиона бюлетини и ареста на 14 служители на местното правителство.


Хиляди протестиращи, подкрепящи независимостта на Каталуня, излязоха по улиците на Барселона, а други лагеруваха пред сградата на съда.


Още стотици се събраха пред съда в североизточното каталунско градче Хоспиталитет де Йобрегат, където бяха задържани шест служители.


Профсъюзните дейци от барселонската организация „Принца на Испания“ и работници от доковете Лепанто бяха сред първите, които забелязаха силовия ход на Мариано Рахой, когато три огромни ферибота, способни да пренесат по 4 хиляди полицаи, акостираха в пристанището и от тях излязоха микробуси, пригодени за борба с безредици, на които грееше логото на националната полиция. Други очевидци съобщиха, че полицейски части и апаратура са докарани с влакове.


Гражданската група на каталунското национално събрание призова протестите да продължат, докато регионалните служители бъдат освободени - първите им изслушвания трябваше да се проведат вчера.


Правителството на испанската консервативна Народна партия твърди, че планираният референдум е незаконен и е в нарушение на испанската конституция.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

стрелец

Днес ще имате желание да общувате с повече хора

Днес ще имате желание да общувате с повече хора.