09.10.2017 10:50

Общината дава безплатни прегледи за рак в 9 болници

Видян 1267 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Вече 5 години през целия месец октомври в София се провежда информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата. Инициативата на Първа АГ болница и Фондация Една от 8 се организира в партньорство със Столичната община и с подкрепата на Българския форум на бизнес лидерите и НДК. Тази година кампанията се разраства, като в Световния месец за борба със заболяването се включват вече 12 болници от София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора. До края на октомври в тях ще се провеждат профилактични прегледи за рак на млечната жлеза.


Лечебните заведения и графиците за безплатните прегледи са публикувани на линк:http://1agb.com/polezno-novini/grafik-rak-na-gurdata/.


Всяка година от това заболяване умират по около 1200 български жени. Като символ на тези загубени животи, на 18 октомври пред пилоните на НДК ще бъдат пуснати 1200 розови балона, съобщиха организаторите на кампанията.


Вече трета поредна година Столичната община участва в организирането на скрининг за рак на гърдата. Средствата за кампанията в размер на 350 000 лв. годишно, се осигуряват от общинския бюджет.


През 2015 г. кампанията за скрининг обхвана преподавателките от общинските училища и детски градини. Тогава прегледите се извършваха в 4 болници – Първа АГ, Първа МБАЛ, ВМА и СБАЛО. През следващата 2016 г. профилактични прегледи вече се правеха в 8 болници – общинските Първа АГ, Втора АГ, многопрофилните Първа, Четвърта и Пета МБАЛ, и СБАЛОЗ-София ЕООД, както и в Специализираната болница за активно лечение по онкология ЕАД и ВМА. Тогава бяха обхванати жените, работещи в детските кухни, яслите, училищните здравни кабинети, културни институти, заведения за социални услуги и непедагогическия персонал в училища и градини.


През настоящата 2017 г. за профилактика на рак на млечната жлеза вече са обхванати 10 752 жени, от които 8651 преподавателки от общинските учебни заведения и 2010 общински служителки в транспорта. Първият етап на кампанията се проведе от 1 април до 30 юни в същите 8 лечебни заведения. А вторият етап на скрининга започна на 1 септември и ще продължи до края на ноември. Прегледите се извършват в 9 болници, като освен 8-те казани по-горе, се включва и Майчин дом.


Резултатите от кампанията през миналите години сочат, че в столицата са прегледани близо 10 000 жени. Ракът на млечната жлеза е най-честото злокачествено заболяване при дамите в целия свят. У нас той е на второ място сред причините за смъртност от онкозаболявания. Едва 20% от пациентките се диагностицират в първи стадий, когато възможностите за излекуване са най-големи и изходът от заболяването е най-благоприятен.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

 Георги Георгиев

Спряхме Аферата с имотите в Южния парк: Георги Георгиев

"Спряхме Аферата с имотите в Южния парк ...

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!