Свързани новини

13.10.2017 15:31

ЕК ни предупреди за увеличението на заплатите

Видян 1310 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

       Заплатите в България миналата година са нараснали повече от производителността на труда. Това се посочва в представения днес годишен доклад на Европейската комисия "Развитие на трудовия пазар и работната заплата в Европа", предаде БТА. За същото алармираха и работодателските организации през седмицата. Според тях ръстът на заплатите в България значително изпреварва производителността. За дисбаланса те обвиняват правителството, което постоянно повишава минималната заплата.


  Според бизнеса още по-притеснително е намерението на управляващите да повишат шоково доходите през 2018 г. В бюджета е предвидено минималната заплата да се повиши от 460 на 510 лв., а заплатите в бюджетната сфера с 15%.


  Нашата страна бележи растеж от над 5% в почасовото заплащане на труда. Отчита се, че за разлика от повечето страни в ЕС, в България почти няма разлика в заплащането на наетите на граждански и на трудови договори, отбелязва още ЕК.


България е сред държавите с най-висок дял на хората, заети на непълен работен ден заради възможностите, а не заради желанието им.


  България е сред страните, в които се наблюдава значителен растеж на заетите в областта на обслужването.


  За разлика от повечето държави в ЕС, у нас има спад в заплащането на заетите в областта на финансите и бизнес услугите.


   България е посочена сред страните с най-голямо неравенство в заплащането, съчетано с невъзможност на социалната система да се справи с този въпрос. Същевременно се отбелязва, че според начините за оценка, резултатите могат да бъдат различни, защото у нас промяната в политиките е допринесла най-много за преодоляването на неравенствата в заплащането от 2008 до 2014 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

риби