Свързани новини

16.10.2017 09:30

Маслото у нас по-скъпо, отколкото в Германия и Франция

Видян 3370 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Маслото е поскъпнало 50% за година и в момента у нас е по-скъпо, отколкото в Германия и Франция, където средната заплата е поне 5 пъти по-висока. В. Сега посочва маслото Президент в 250 г опаковка, което в Париж е точно 2 пъти по-изгодно, отколкото в София: 2 срещу 4 евро. Немското масло Deutsche Markenbutter например се предлага за 2 евро от супермаркет в Германия и за 2.60 евро във Франция за опаковка от 250 гр. У нас същият грамаж гони шест лева или малко над 3 евро. Българското масло, което е все по-некачествено, се продава също твърде скъпо – 125 г. или двойно по-малката разфасовка от 1,34 е станала 2,14 лв. през септември.


При официално обявена от НСИ годишна инфлация от 2,1% за средните цени на потребителските стоки и услуги, нека напомним някои важни многократно по-високи показатели. Парното и топлата вода поскъпнаха над 10 пъти повече от въпросните 2 на сто, с 19% скочи цената на студената вода, 9% е ръстът на котировките на сиренето и кашкавала, други основни продукти като яйцата (4,7%), доматите (18,8%), краставиците (10,6%), месото (3,5%) също имат рекордни проценти изкачване, незапомнени през последните 10 години.


Вредната селскостопанска политика, за която многократно сме писали е причината за високите цени – производството у нас е сринато при млякото до 1 млн. л, като недостигът се компенсира с внос, което осъкпява продуктите. Понеже мерки не се вземат, очакванията са цените да растат и по Коледа да имаме нови рекорди.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

телец