Свързани новини

17.10.2017 13:34

Образованието е преграда преди разрухата на държавата, заяви Ненчева

Видян 1154 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„Цялата философия на образованието трябва да бъде променена“- каза народният представител Веска Ненчева по време на срещата-разговор на тема  „За делниците в българското образование“, която се проведе в гр. Смолян. На срещата взеха участие  действащи учители, общественици, общински съветници,  представители на клуба на учителите-ветерани в Смолян.
По време на срещата Ненчева обясни, че през годините, сме били свидетели на големи постижения на нашите ученици и учители и от една година сме подложени на удара на новия Закон за предучилищното и училищното образование.


„Част от народните представители от Парламентарната група на „БСП за България” участваме активно в Комисията по образованието. Проведохме доста срещи в страната с представители на този сектор, за да дискутираме  новия закон. Нашият коментарът е че, не беше чут гласът на българския учител, на редовия ученик и родител при приемане на новия закон”, обясни тя. Според нея този закон ни потапя в хаос. „Дадохме 35 члена от закона на Конституционен съд. Цялата философия на образованието трябва да бъде променена. Важно е  да дадем възможност на всички деца да учат по един учебник, а да не превръщаме образованието в пазар за издателите. Важно е да върнем патриотизма и родолюбието в българското образование, които през последните 15 години липсват. Преподаваме скандинавски сказания в училище, а българските остават на заден план”, подчерта Ненчева.
Домакин на срещата бе народният представител от област Смолян Дора Янкова. В своето изложение към учителите тя акцентира върху ролята на държавата в планирането на развитието на региона и всички ключови сектори. Янкова добави още, че в днешно време няма планиране за развитие на регионални политики, включително в сферата на образованието.  Янкова каза: „Тази дискусия е държавническа и трябва да се води на институционално ниво, но липсва по-смело управленско решение за развитието на област Смолян. Ние, няколко години сме на първите места по качество на образование в страната, имаме IТ фирми и активни млади хора в сектора. Има всички условия да се обособи Технологичен парк в града, което да доведе до по-високи заплати и формиране на средна класа в Смолян.”

Дора Янкова добави още, че стипендиите  за успели ученици и студенти по медицина са изключително важен инструмент за мотивация на младите хора, за да останат и да работят в региона  и никой общински бюджет няма да обеднее от стойността на тези стипендии.
След двучасова дискусия по теми от образованието- предучилищно и училищно, в която взеха  активно участие видни представители в сферата на образованието и общественици, се поставиха проблеми, свързани със стопанисването на сградите на закритите  училища в областта, проблемите по миграцията, подготовката и мотивацията на учителите, стресирането на учениците с фактологическа информация,  пенсиите на учителите, пенсионирани преди 2000 г. и политизирането в сферата на образованието.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

 

 

към хороскоп хороскоп

близнаци

Днес ще се чувствате енергични

Днес ще се чувствате енергични и готови да преследвате