Свързани новини

26.10.2017 14:51

820 млн. поръчка за Домусчиев като единствен кандидат

Видян 4970 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Близката до проправителствения олигарх Домусчиев варненска фирма Делфин печели поръчката за корвети за 820 млн.лв., потвърди пред 19 минути високопоставен източник от кабинета. Фактът, че МО получи само 1 оферта за поръчката на 2 катера за ВМС предизвика бурни емоции. За скандала се говори отдавна, а при посещението на Макрон не се получи очакваното подписване на сделка най-вероятно именно заради слуховете за нагласяване на конкурса. Едва ли е случайно, че 400-те страници документация по търга бяха само на български език, което силно затрудни всички 6 чужди кандидата и даде предимство на едниствения български. Така бяха игнорирани концерни като световния лидер БАЕ Систъмс и немския Тисен Круп и се фаворизира смятаният според Капитал дейли за близък до проправителствения олигарх Кирил Домусчиев варненски Делфин.
Вестникът цитира категорично мнение на Красимир Каракачанов от времето преди да стане министър, когато тази поръчка се подготвяше от кабинета Борисов 2, също като онази за покупка на самолети. Та тогава сегашният бос на отбраната я е определил като: "далавера, която трябва да се прекрати", пише Капитал дейли.
Министерството предвидливо е записало в поръчката възможност търгът да бъде и само с един желаещ, колкото и комично да звучи това в правова държава, където всички политици неспирно се борят с корупцията.
От фирмата обаче коментират пред Медиапул в стил „не признават, но и не отричат”: "МТГ-Делфин разполага с технологични възможности и капацитет да изпълни строителство на патрулен кораб, като за доставката на сензори и въоръжение, както и за системната интеграция, си сътрудничи с водещи европейски компании в тази област. Доказателство за възможностите на дружеството е проявеният висок интерес към предлаганите продукти от трети страни, потвърден през 2017 г. с посещения на чуждестранни делегации".

Всички, които поне малко следят геополитиката са наясно, че със страховитите домашни 2 катера на България ще й бъде трудно да се бори с обновения мощен черноморски флот на Русия, с която неотдавна премиерът каза, че може да се бием. Стигат дори само 2-те ядрени подводници, пуснати на вода неотдавна от братушките, едната от които смая света с обстрела на пустинна база на Ан Нусра от водите на Средиземно море, където е дислоцирана в момента.


Снимка: Дневник



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

козирог

Днес може да откриете, че простите решения са най-ефективни

Днес може да откриете, че простите решения са