27.10.2017 14:59

Татарстан посрещна бг делегация с посланик Коцев

Видян 1943 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Историческото посещение на българска делегация в  Татарстан, водена от посланика на България в Руската Федерация Бойко Коцев, започна със среща с президента на републиката Рустам Минниханов .


На 26 октомври 2017 г. посланик Коцев проведе среща с президента  Минниханов в рамките на посещение на българския посланик, начело на бизнес делегация в Република Татарстан.


По време на разговорите двете страни се обединиха около мнението, че съществуват много добри перспективи за развитие на сътрудничеството между България и Татарстан с голям нереализиран потенциал.


Посланик Коцев посочи, че целта на визитата е да се установи диалог и да се даде определен тласък на сътрудничеството в областта на търговско-икономическите отношения, инвестициите, промишленото коопериране, туризма, образованието и културата.


«Българската страна има интерес от разширяване присъствието на българска продукция на пазара на Татарстан - хранителни стоки, козметика и парфюмерия, вина, битова химия, продукти на леката промишленост», посочи българският посланик. Беше обсъдена възможността за откриване на български търговски център в Казан, както и за навлизане на българските продукти в регионалните търговски вериги. В хода на разговорите бяха представени привлекателните инвестиционни възможности на България.


Президентът Р. Минниханов отбеляза, че двете страни са свързани с обща история и култура, които биха способствали за развитието на двустранното взаимодействие. В последните години в републиката се провеждат мащабни дейности по съхраняване на културно-историческото наследство. На територията на Татарстан се намират три обекта на ЮНЕСКО - Казанският Кремъл, Болгарския историко-архитектурен комплекс (Велики Болгар) и Успенския събор и манастир на острова-град Свияжск.


Президентът използва възможността да изрази специална благодарност на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова за съдействието за включване на Велики Болгар в списъка на световното културно наследство.


Президентът на Татарстан изрази заинтересованост в развитието на контактите с България, особено в областта на туризма. «В съветско време най-добрите курорти бяха именно в България. Имате хубаво море, необходимата инфраструктура и добро обслужване, а също, което е немаловажно, езиците ни са близки.», посочи Р. Минниханов.


В областта на образованието българската страна предложи създаването на Център на българския език и култура в заинтересован казански университет, развитие на контактите между български и татарстански ВУЗ, както и программи за приемане на студенти от Татарстан по стажантски программи в сферата на туризма и леката промишленост.


Двете страни обсъдиха активизирането на диалога в областта на културата. Посланик Бойко Коцев информира за стартирането на Дни на българската култура в Татарстан, подготвени с подкрепата на Българския културен институт в Москва, с откриването на фотоизложбата «Древните обичаи и традиции на България». Обсъдено бе и установяване на творчески контакти между Софийската опера и балет и Татарския академичен театър за опера и балет.


В състава на водената от посланик Б. Коцев бизнес делегация са представители на туристическия бизнес, компании от областта на машиностроенето, строителството, нефтопреработващата и хранителната промишленост, производители на вино и козметика, представители на висши учебни заведения, съобщава агенция за публични комуникации ВИП Комюникейшън, която бе част от делегацията.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

дева