Свързани новини

08.11.2017 14:43

Испания провокира конфликт с Англия в морето, докато Каталуня протестира

Видян 1690 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Испански военен кораб е бил принуден да напусне водите на Гибралтар от британски патрул, след като нарочно е навлязъл в тях, въпреки категоричната международна забрана. От 1713 г. Гибралтар е част от Британската общност по силата на специален договор, като има независимо правителство, работи като офшорна зона, но е под охраната на английската корона. През 2002 г. 98% от гражданите му отхвърлиха върховенство на Мадрид над територията, каквото той споделя с Франция над друга офшорна държавица – Андора, съседна на бунтовна Каталуня. Гибралтар е голям 5 кв.км, но е портата между Средиземно море и Атлантика и има едно от най-важните стратегически летища в Европа, през чиято писта се влиза в държавата - джудже.


Говорител на външното министерство в Лондон заяви пред Дейли Мейл: „Потвърждаваме за инцидента и протестираме пред испанските власти”.


Майкъл Санчес от Гибралтарския брегови контрол казва, че инцидентът е „много безотговорно движение от страна на Мадрид”.


Източници от британския флот направо определят случая като „провокация”: „Има си международно право и правила за поведение, като изглежда, че инцидентът е целял да провокира британска реакция”. От Брекзит насам подобни случаи зачестяват, информират още от английските ВМС.


Само преди седмица британски кораб за малко не се сблъска с нарушител на международното право – испанска полицейска лодка, която щеше да предизвика и катастрофа с траулер.


Трети ден испански риболовен кораб нарочно стои в забранените за него гибралтарски води, без да помръдва, въпреки настойчивите британски предупреждения.


В същото време продължиха, дори насред делничен ден, масови протести с десетки хиляди участници пред сградата, където преди се помещаваше автономното правителство на Каталуня, 2/3 от което бе арестувано, а останалите му членове, воглаве с президента Пудждемон са в Брюксел. Освен митинги, пешеходци и мотористи блокираха и движението на възлови места – както на пътища, така и на жп линии, като метрото остана почти единствен начин за движение в Барселона.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

риби