Свързани новини

09.11.2017 15:52

Премиер е отвлечен от С.Арабия

Видян 2824 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ливанското правителство ще настоява пред останалите държави да принудят Саудитска Арабия да освободи от незаконното му задържане в Риад премиера на страната Саад Харири, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен източник в Бейрут.


19 минути вече писа за подадената изненадваща оставка на премиера по време на визитата му в сунитското кралство. И я върза с 2 неща. Първо, антикорупционната чистка на принцове и министри в С. Арабия, като се знае, че Бейрут е банково убежище за парите на половината Близък Изток. И също, зависимостта на Ливан от Сирия през последния четвърт век чрез подпомаганата от Техеран Хизбула. Иран, в деня на оставката на Харири, бе обвинен за свалянето на саудитски хеликоптер на границата с Йемен, возещ принц . Всичко това съвпадна с анонса на подкрепящата сунитите с водеща сила С.Арабия Държава Израел, която обяви възможно навлизане в Сирия.


Надеждите Риад да се съобрази с международното право са нулеви, след като повече от 2 години води война срещу шиитите на територията на съседен Йемен, без да има резолюция на ООН. В същото време страни като България правят бум в износа на оръжие за Саудитска Арабия. В последните месеци тя сключи мегасделки и с двете световни супердържави САЩ и Русия, така че шансовете да бъде наложена на Риад чужда воля са минимални.


Напомняме, че бащата на Саад Харири – Рафик, бе убит на поста министър-председател на Ливан. От Бейрут определят задържането на премиера си насила в Риад като „атака по суверенитета на Ливан”. Оттам напомнят, че неговата съботна оставка, записана в тв обръщение в Риад не може да се приеме, тъй като е подадена под натиск. В същата реч Харири обвини Иран и Хизбула за създаване на конфликти в арабския свят и че се страхувал да не го убият.


Коментарът на министъра по делата в Залива на С. Арабия Тамер ал Сабхан заяви, че с думите си ливанското правителство е „обявило война” на Риад. „Ливанците трябваше да помислят за всички рискове и да си направят домашното преди да стигнат до точката, от която няма връщане”, заяви той пред Ал Арабия. Той обаче обяви, че Риад нямало да предприема действия по отношение на мъничкия Ливан.


Лидерът на Хизбула Сайед Хасан Насрала отказа да коментира думите на Харири, като ги нарече „саудитска декларация”. Според него ливанският премиер е бил силово принуден да говори нелепости.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

скорпион

Денят предлага възможност да се фокусирате върху вътрешната си хармония

Денят предлага възможност да се фокусирате върху