Свързани новини

16.11.2017 14:05

Ще платим на Царя за Врана?

Видян 3200 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Държавата ще предложи споразумение на бившия премиер и наследник на българските царе Симеон Сакскобургготски по делото за собствеността на двореца Врана се разбра във вторник на поредното заседание по процеса в Софийския градски съд, съобщи Дума.


Представителят на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) е внесъл молба в съда за спиране на производството за споразумение, потвърди пред Сега адвокат Ирен Савова, чиято кантора обслужва държавата. Тя обаче отказа да коментира какви биха били параметрите на споразумението. Защитата на Сакскобургготски заяви, че не е оторизирана да коментира.


Юристи допуснаха, че е възможно например държавата да предложи да плати на Сакскобургготски за ремонтите в двореца, а той да оттегли претенциите си за собственост. Друга възможност е той да получи правото на ползване, докато е жив.


Врана беше върната на Сакскобургготски през 2001 г. от кмета Стефан Софиянски, като скъпият за стопанисване парк бе дарен на общината, която и сега го поддържа. Държавата заведе делото за собствеността през 2011 г., като си поиска и именията Ситняково, Саръгьол, Бистрица и гори в Рила. През 2008 г. започна делото за имението Кричим, което приключи в полза на държавата през 2012 г. По делото за Саръгьол държавата спечели окончателно съдебната битка, но съдът й нареди да плати на Сакскобургготски и сестра му Мария-Луиза общо 13 260 лв. разноски за ремонти и слънчеви колектори. Подобна е и ситуацията със Ситняково. Върховният касационен съд призна правото на Сакскобургготски и сестра му да задържат имението, докато не получат от държавата по 19 329 лв. заради направените разноски. За Царска Бистрица още няма окончателно решение, но на две инстанции спечели държавата. Чака се окончателно решение и по делото за 1414 дка земи край София. И там държавата печели на две инстанции. Явно това ще се случи и с Врана.


Още пред първа инстанция виси искът за 16 500 дка гори в Рила в общо 66 имота. Някои от тях са продадени на три фирми и шансът да бъдат върнати на държавата, дори тя да спечели съдебната битка за останалите, е минимален. Горите бяха дадени на Сакскобургготски през 2002-2003 г. от поземлената комисия в Самоков, докато той беше министър-председател. Следващото заседание по делото е на 30 март.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

Бате Гошо:

 

- Какво е секс прaвилото за есента?

- Пaртньорът с хремa е винаги отдолу!!!

 

към хороскоп хороскоп

телец