Свързани новини

04.12.2017 09:31

Закриват половината областни болници за дългове, заплашен и Пирогов?

Видян 3776 пъти | Коментари 0
Гласували 3 рейтинг: 4.6667
много слаба слаба добра много добра страхотна

Докато Военна болница с нейните рекордни дългове продължава да получава извънредни финансови инжекции от държавата – последно 20 млн.лв. или още един бюджет преди броени дни (за коя ли поредна година), новият здравен министър заплаши със закриване останалите болници, които имат затруднения. В повечето случаи лечебници като Врачанската или Ловешката имат борчове за стотици хиляди лева, не за стотици милиони, какъвто беше случаят с лекуващата властта Военна, но излиза, че не може да им се помогне.


Ананиев припомни, че дълговете на държавните лечебни заведения са 420 млн. лв. – т.е. повече от увеличението на парите за здраве на нацията догодина или иначе казано, без 2018 г. да е започнала, вече системата е на минус.


Просрочените борчове са 162 млн. лв., а сред първите проблеми, с които се е заел начело на МЗ, е именно финансовото състояние на болниците. Напомняме, че освен дългогодишен зам.-министър и за кратко министър в бюдежтното ведомство, той оглавяваше не друго, а Националната здравно-осигурителна каса, сиреч ситуацията едва ли е нова за него.


"Влизаме във всяка една държавна болница и правим анализ на цялостната й дейност, отделение по отделение, виждаме къде са ефективните и неефективните разходи", обясни Ананиев. Финансово неизгодните, ще се фалират.


Според последния анализ, подготвен от предишния министър Николай Петров, към края на миналата година в групата на болниците, чиито приходи не покриват разходите и са наложителни оздравителни планове, са областните болници във Враца, Бургас, Сливен, Кюстендил, Пловдив, Ловеч, Ямбол, Силистра, Габрово, Търговище, Шумен, университетските във Варна, Стара Загора и Русе, ортопедията в Горна баня, Пирогов, университетската болница по неврология и психиатрия Св. Наум, педиатрията в София, ИСУЛ, Александровска болница, областният онкодиспансер в София.


Част от тези болници са и в задълбочен процес на декапитализация: ИСУЛ, Александровска, Пирогов, ортопедията, болниците във Враца, Ловеч, Бургас, Пловдив и Стара Загора. В огромната си част всички тези закъсали болници са структуроопределящи и, да се надяваме, е малко вероятно да бъдат закрити.


В групата на лечебните заведения в тежко състояние са и болниците по белодробни болести в Перник, Велинград и Роман, болницата за рехабилитация в Мездра и психодиспансерът в София, при които рискът от закриване е по-голям.


Странно е, че вместо да спре ръководствата да крадат чрез различни хватки на източване, които 19’ вече 9 години описва, на лечебниците ще се гледа счетоводителски, а не като последна надежда на милиони българи – представителите на нацията с най-висока смъртност, най-висока заболеваемост от сърдечно-съдови, ракови и др. тежки диагнози.


Ананиев все пак смята, че лошите финансови резултати на болниците се дължат както на зле финансирани клинични пътеки, така и на лош мениджмънт и корупционни практики „на места”. За заделяне на 25% за партийни каси той не говори. „В момента се анализират и тези въпроси, за да може да се противодейства”, обясни министърът и припомни, че предстои догодина да се актуализират цените на най-зле платените клинични пътеки.


"България е на трето място в света по брой на болници на 100 000 души население и на второ място в Европа по същия показател. Съгласете се, че така няма как да се продължава", отбеляза министърът. Въпросът е обаче има ли извън областните градове изобщо достатъчно лекари, даже аптеки и ще бъде ли възможно да вдигнем скоростта на спешната ни помощ, т.е. без болници да бъде помагано на хората, отдалечени от тях, особено в зимни условия. След като даже в София понякога трябват часове за пристигането на линейките на броени километри. Тези неща ресорното министерство засега отказва да анализира.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 31 март 21:00ч.

Ненормален

Режисьор: Дерик Борте
В ролите: Ръсел Кроу Tom Cooper Карън Писториус Rachel Hunter Гэбриел Бейтман Кайл Флин Джими Симпсън Анди

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.