Свързани новини

07.12.2017 12:29

Ердоган кацна в Атина

Видян 1061 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Самолетът на турския президент Тайип Ердоган и съпругата му Емине кацна на летище Елефтериос Венизелос в гръцката столица, след като бе придружават от военен F-16 на гръцките военновъздушни сили, който го съпроводи до летище "Елефтериос Венизелос", съобщи 24 часа.

Турският президент слезе от самолета, хванат за ръка със съпругата си. На летището бе посрещнат от гръцкия външен министър Никос Коциас, придружен от турския му колега Мехмед Чавушоглу.

След кратката церемония на летището процесията на бронираните превозни средства тръгна по предварително одобрен маршрут за площад Синтагма, където турският президент ще поднесе венец пред паметника на Незнайния воин и ще започнат плануваните му срещи с президента и премиера на Република Гърция.


Ердоган е първият турски държавен глава, които посещава Гърция за последните 65 г. В рамките на двудневната си визата, той ще се срещне с членове на правителството, след което ще се насочи към Тракия в североизточната част на страната, където ще разговаря с представители на мюсюлманската общност в региона.



Мерките за сигурност в столицата Атина са засилени. Около 2,5 хил. полицейски служители ще бъдат задействани за гарантиране на реда, предвижда се част от центъра на Атина да остане затворена почти през целия ден. Ердоган ще кацне в гръцката столица в 11 часа да се срещне с Алексис Ципрас по обед, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция.

Очаква се разговорите с Ципрас да обхванат широк спектър от теми, но неотдавнашното нарастване на напрежението в Егейско море вероятно ще бъде поставено на първо място в дневния ред.
В интервю с Алексис Папакелас за телевизия „Скай“ и Ekathimerini, Ердоган предложи Лозанския договор, който очертава съвременните граници между Гърция и Турция, да бъде актуализиран, като заяви, че подобен ход може да бъде от полза и за двете държави.

Ердоган настоя също Гърция да екстрадира осмината турски военни офицери, избягали в страната след неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г, предаде Фокус.

От своя страна Ципрас в интервю за турската Anadolu Agency подчерта необходимостта от зачитане на Лозанския договор и облекчаване на напрежението в Егейско море, където значително зачестиха нарушенията на гръцкото въздушно пространство от турските изтребители.

Друг важен въпрос в дневния ред е кризата с бежанците. Обсъдени ще бъдат икономическите отношения с акцент върху енергетиката, търговията и транспорта, съобщиха правителствени източници.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 21 април 21:00ч.

Специален отдел Q

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Ли Карл Мьорк Фарес Фарес Assad Соня Рихтер Мерит

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!